ZLÍNSKO

Zámek v Napajedlích otevírá brány veřejnosti pro referendum

Napajedla – V neděli 2. června 2024 se po několika letech opět otevřely brány přízemí zámku v Napajedlích pro širokou veřejnost. Tento dlouho očekávaný krok umožnila spolupráce soukromého majitele zámku s občanskou iniciativou Otevřeme srdce města, která si klade za cíl odkoupení zámku i přilehlého parku městem.

Skupina lidí, kteří stojí za peticí, se snaží přimět městské zastupitelstvo, aby se vážně zabývalo nabídkou soukromého majitele, který městu v září 2023 nabídl odkup celé nemovitosti včetně parku za 133 milionů korun. I když tehdy městští zastupitelé odmítli celkový nákup a zakoupili pouze hektar parku za 26 milionů korun, občanská iniciativa se nevzdává naděje, že se podaří získat celý areál.

K dosažení tohoto cíle potřebují iniciátoři petice nasbírat 1127 podpisů, což představuje 20 % hlasů oprávněných voličů z Napajedel. Pokud se jim podaří tuto bariéru překonat a petice bude formálně v pořádku, městské zastupitelstvo se na své schůzi v září 2024 bude zabývat vyhlášením referenda o odkupu zámku a parku.

Krátkodobé zpřístupnění zámku a parku nebylo jen gestem, ale mělo i svůj konkrétní cíl: ukázat místním obyvatelům, že je zámek v dobrém stavu a že by se v budoucnu mohl stát významnou součástí města. Navštívila ho také redaktorka Českého rozhlasu Zlín, která připravila reportáž a fotografie, jež přinášíme v tomto článku.

Fotografie zachycují krásu historických interiérů zámku a malebný park, který by po případném odkupu mohl sloužit jako kulturní a společenský hub pro obyvatele Napajedel. Autoři petice jsou přesvědčeni, že návrat této historické nemovitosti do rukou města by mohl povzbudit komunitní život a poskytovat nové možnosti pro kulturní aktivity.

Jaký bude další osud zámku v Napajedlích, zůstává stále otevřenou otázkou. Přestože městští zastupitelé již jednou odkup celého areálu odmítli, občanská iniciativa Otevřeme srdce města stále věří, že se jim podaří změnit jejich názor a získat podporu místních obyvatel pro svůj ambiciózní plán.