VYSOČINA

Výstava motocyklů v pelhřimovském muzeu je stále k vidění

Hradní prostory proto dočasně nahradí pelhřimovské muzeum, a to i díky podpoře kraje,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury Roman Fabeš. Na hradě v posledních měsících návštěvníky nahradili stavbaři, kteří pracují na jeho revitalizaci a nové expozici. Právě díky jednostopým vozidlům hrad mezi návštěvníky proslul. Veterány tam lidé jezdí obdivovat už od sedmdesátých let minulého století. „Znovuotevření plánujeme na přelom srpna a září 2026. Z tohoto důvodu jsme přistoupili k dočasnému přemístění části exponátů z motocyklové expozice do Muzea Vysočiny Pelhřimov, konkrétně do výstavních síní zámku pánů z Říčan,“ doplnil Roman Fabeš s tím, že tam veteráni budou k vidění až do konce roku 2025. Výstavu finančně podpořil Kraj Vysočina a Ministerstvo kultury ČR v rámci programu Podpora expozičních a výstavních projektů. Vystavené motocykly a ostatní předměty pochází ze sbírek Muzea Vysočiny Pelhřimov, Národního technického muzea a od soukromých sběratelů.

Pelhřimovské muzeum sbírá předměty spojené s historií motocyklů od roku 2013. Nejdříve šlo o výbavu motocyklisty, následovaly medaile, plakety, poháry ze soutěží a také samotné motorky. Při květnovém zahájení výstavy bylo součástí sbírky už jedenáct veteránů a desítky dalších předmětů. „Největší chloubou je jednoznačně stroj Čechie-B?hmerland 600 z roku 1927, který měří 2,65 metrů a návštěvníci ho v expozici také uvidí,“ vyzdvihl Roman Fabeš. Podle něj je zajímavým kouskem také ČZ 250 motokros 908.8, na stejném typu totiž jezdil motokrosový závodník a vicemistr světa Jaroslav Falta. Součástí sbírky je také známý Velorex, ten si ale lidé prohlédnou zblízka opět až na Hradě Kámen.

Výstava příchozím přiblíží stručnou historii motocyklů. Připomene jim také 62 kilometrů dlouhý pacovský okruh nebo motocykly využívané policií a armádou. Děti se mohou těšit na hravou část expozice ukrytou v truhlách.