ZLÍNSKO

Ve Valašském Meziříčí vzniká 30 nových bytů pro seniory za 250 milionů

Radnice ve Valašském Meziříčí připravuje výstavbu nového bytového domu pro seniory, který rozšíří stávající komplex domů na ulici J. K. Tyla. V této lokalitě již město vlastní 94 bytů různých velikostí, které jsou určeny pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Dosavadní byty jsou postupně přestavovány na nízkobarierové, aby byly přístupnější pro cílovou skupinu.

Podle místostarosty Petra Nachtmanna je počet žádostí o bydlení výrazně vyšší než současné kapacitní možnosti. Město proto zvažuje rozšíření penzionu J. K. Tyla o nový bytový dům s třiceti byty ve formátu 1+kk.

Starosta Robert Stržínek dodal, že vyhlášení architektonické soutěže na podobu budovy bylo již schváleno zastupiteli. „Odhadované náklady činí přibližně 250 milionů korun a jedná se o velmi zajímavou lokalitu, proto chceme získat komplexní návrh. Architekti se zaměří i na dopravní řešení včetně zřízení nových zastávek MHD,“ uvedl Stržínek. V nové lokalitě mají vzniknout rovněž služby pro seniory a osoby s postižením.

Další města se také zapojují

Podobné projekty na podporu starší populace zahajují i další města v regionu. V reakci na stále rostoucí počet žádostí o městské bydlení se obce rozhodly řešit nedostatek bytů pro seniory a osoby s nízkými příjmy.

Například ve Slavičíně radnice loni dokončila rekonstrukci bývalého hotelu Slavičan a vytvořila zde 18 nových bytů. Některé z nich jsou určeny matkám samoživitelkám, seniorům a lidem s nízkými příjmy.

Domovy pro seniory s Alzheimerovou chorobou

Kromě Valašského Meziříčí chystají nové projekty také v Kroměříži. Město zde letos zahájí stavbu zařízení pro seniory s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence. První obyvatelé by se mohli nastěhovat už v roce 2026. „Demografický vývoj je neúprosný, populace stárne a poptávka po pobytových službách pro občany s různými typy demencí se zvyšuje,“ uvedl místostarosta Pavel Motyčka.

Ve Zlíně také plánují rozšíření kapacit pro seniory. Magistrát zde otevře moderní centrum péče pro seniory s Alzheimerovou chorobou a podobnými onemocněními v bývalém objektu Hviezdy v Malenovicích. Nová čtvrť Bonácký rybník, plánovaná ve východní části města, nabídne až 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích. Část z nich je vyhrazena právě pro seniory.