PARDUBICKO

V Pardubickém kraj nasadí mobilní váhy k ochraně silnic před přetíženými kamiony

Každý čtvrtý kamion v Česku přetěžuje silnice, což výrazně přispívá k jejich poničení. Ředitelství silnic a dálnic vybralo tři místa v Pardubickém kraji pro instalaci mobilních vah.


Podle policejních kontrol každý čtvrtý kamion v České republice přetěžuje silnice. Překračující povolenou hmotnost kamiony významně přispívají k ničení státních i krajských komunikací. Pro řešení tohoto problému byla vytipována místa pro instalaci mobilních vah v Pardubickém kraji.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se zaměřilo na více než třicet lokací, ale nakonec byly vybrány tři: silnice I/2 v Opočínku, silnice I/17 v Podhořanech a silnice I/35 ve Vysokém Mýtě. V Opočínku budou váhy instalovány v rámci rekonstrukce dvou bývalých autobusových zálivů. Podle Petra Drkulova z komunikačního týmu ŘSD budou práce probíhat od srpna do září 2024, a jejich realizaci provede firma Chládek a Tintěra Pardubice.

Pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny platí v Česku maximální povolená hmotnost 48 tun, kterou řidiči kamionů často překračují. Loňská kontrola v Pardubicích odhalila, že z jedenácti prověřených vozidel mělo překročení hmotnosti deset. Rekordmanem bylo vozidlo, jež překročilo hmotnost stanovenou v technickém průkazu o 1 360 kilogramů.

Pardubický kraj podporuje vážení kamionů a vytipoval vhodná místa pro mobilní váhy na krajských silnicích. Řidiči kamionů se však často kontrolám vyhýbají, informují se přes vysílačky a volí jiné trasy. Proto v minulosti ŘSD i Pardubický kraj zvažovaly instalaci vysokorychlostních vah, které by fungovaly podobně jako měření úsekové rychlosti. Kontrolované obce by pak posílaly pokuty majiteli přetíženého vozidla.

Správa a údržba silnic Pardubického kraje plánovala v roce 2019 instalaci zařízení mezi Českou Třebovou a Litomyšlí nebo u prachovické cementárny, tyto plány však nebyly realizovány. Důvodem je nejen nevhodný profil terénu, ale také nutnost získání souhlasu obce, kde by se pokuty vybíraly. Tiskový mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták uvedl, že vhodné lokality pro tento typ vážení se zatím nepodařilo nalézt.

Současný zákon o pozemních komunikacích stanovuje pokuty za přetížená nákladní auta ve výši 9 000 korun za každou započatou tunu nad povolenou hmotnost. Maximální výše pokuty je 50 000 korun. Pokud je hmotnost překročena o méně než 500 kg, činí pokuta 5 000 korun. Pokud řidič odmítne vážení, může dostat pokutu až 100 000 korun. Pokuty obvykle platí jak provozovatel vozidla, tak i řidič.

Ministerstvo dopravy plánuje od příštího roku změny, kdy se na kontrolu přetížených vozidel zaměří nově vznikající Inspekce silniční dopravy. Dnes mohou kamiony kontrolovat Centrum služeb pro silniční dopravu pouze ve spolupráci s policií nebo Celní správou. Inspekce bude moci provádět kontroly samostatně, což zvýší rychlost a efektivitu kontrol. Nově se na vážení jednoho vozidla bude podílet pouze jeden maximálně dva pracovníci.