OLOMOUCKO

V Olomouci otevřeli moderní transfuzní centrum

Nově zrekonstruované transfuzní centrum v Olomouci bylo slavnostně otevřeno. Oddělení má moderní vzhled s novou tapetou, přičemž zachovává původní vybavení. Rekonstrukce se líbí i pravidelným dárcům, kteří však postrádají útulnější atmosféru.


Nově zrekonstruované oddělení transfuzního centra v Olomouci otevřelo své dveře veřejnosti slavnostním přestřižením pásky. Vrchní sestra transfuzního oddělení Michaela Galčanová popisuje, že byly odstraněny staré skleněné přepážky a prostor získal nový vzhled díky nové tapetě. Zachovány zůstaly původní separátory a lehátka pro odběry, což přispívá k zachování kontinuity péče.

Změny se líbí i pravidelnému dárci krve, panu Radkovi. „Nové prostory vypadají velmi reprezentativně. Jen jsem sestřičkám navrhl, že by to mohlo být trochu útulnější, protože dřívější prostory měly více domácí atmosféru. Řekly, že plány na výzdobu už mají, přibudou obrázky a kytičky,“ řekl pan Radek.

Během rekonstrukce dárci krve navštěvovali provizorní prostory na několika místech v nemocnici. Pan Miroslav vzpomíná na tyto dočasné podmínky: „Každý odběr byl na jiném místě. Bylo to náročné a chaotické, zvláště během prvních dnů, než jsme si zvykli.“