ÚSTECKO

Ústecká radnice investuje 70 milionů do revitalizace Předlic

Ústecká radnice hodlá proměnit blízkou čtvrť Klíše a sousedící Předlice v atraktivnější část města. Náměstek primátora Michal Mohr (SPD), který má na starosti vyloučené lokality, uvedl, že město plánuje zakoupit více než polovinu nemovitostí v ulici U Jeslí. „Chceme, aby se úroveň této oblasti zlepšila stejně jako v sousedních objektech, kde jsou nyní nadstandardní byty a slušní nájemníci,“ dodal Mohr.

Nemovitosti, které si město přeje zakoupit, již mají nové střechy, fasády i okna a jsou zateplené. Součástí kupní smlouvy jsou i pozemky, které je však nutné nejprve vyčistit od dlouhodobě nahromaděného odpadu a následně je oplotit. „Plánujeme zřídit funkci správce objektu, který by dohlížel na pořádek a bezpečnost v oblasti,“ upřesnil Mohr.

Podle Mohra, pokud zastupitelé schválí koupi bytových domů, budou v nich moci bydlet lidé s nižšími příjmy, kteří pracují, ale nemohou si dovolit nájem ve středu města. Nájemné v těchto městských bytech bude činit 93 korun za metr čtvereční.

Současná situace v ulici U Jeslí není příliš příznivá. Kontejnery na odpad jsou často prázdné, ale odpadky se povalují kolem nich. Ulici pobíhají psi a mezi nimi si hrají děti. Místní doufají, že pokud budou domy patřit městu, situace se zlepší.

Pan Václav, který v ulici U Jeslí bydlí již deset let, platí za svůj třípokojový byt téměř 17 tisíc korun měsíčně včetně všech poplatků. Jelikož je v invalidním důchodu, není mu jedno, jak jeho okolí vypadá. „Každý den uklízím kolem domu odpadky, ale nikdo jiný se neobtěžuje,“ stěžuje si Václav. Doufá, že pokud město nemovitosti zakoupí, konečně se zde začne něco měnit.

Paní Zlata, která v jednom z domů také bydlí, dodává, že situace uvnitř těchto opravených domů je neuspokojivá. „Feťáci tu spí na chodbách, dělají bordel a dokonce rozbíjejí zamčené dveře,“ popisuje situaci mohli by se místní obyvatelé cítit bezpečněji.

Opoziční zastupitel Martin Krsek upozorňuje na vysokou částku, kterou by město mělo za nemovitosti zaplatit - celkem 70 milionů korun. „Nikdo v soukromém sektoru by nedal takovou částku za byty v této lokalitě,“ prohlásil Krsek a dodal, že město byty kupuje ve velmi nevhodné době, kdy vláda připravuje reformu sociálních dávek, která by mohla snížit ceny těchto nemovitostí.

Náměstkyně primátora Věra Nechybová potvrdila, že cena 70 milionů korun odpovídá znaleckému posudku. Současný majitel nemovitostí Jaroslav Třeštík by za své domy chtěl o třetinu více, ale pokud je město nekoupí, má prý další zájemce.

Ústecká radnice již v loňském roce koupila známou „díru“ na Mírovém náměstí za 73 milionů korun, a zatím to vypadá, že tento prostor zůstane ladem i nadále. Podobné problémy se očekávají i ohledně domů v ulici U Jeslí.