ZLÍNSKO

Unikátní šperky a poklady Velké Moravy. Nová výstava v Archeoskanzenu Modrá!

Šperky a další jedinečné archeologické nálezy z velkomoravských pohřebišť budou brzy vystaveny v rámci nové výstavy nazvané Elity Velké Moravy. Kolekce starověkých uměleckých děl bude přemístěna do nově vybudované podzemní expozice, kde se veřejnost bude moci pokochat jejich krásou a historickým významem.

Přísná bezpečnostní opatření byla nutná při přepravě těchto cenností, jak upozornil archeolog a kurátor výstavy Luděk Galuška z Moravského zemského muzea. Vše muselo být pečlivě naplánováno a pojištěno, aby se zajistilo, že transport proběhne bezpečně a bez problémů.

„Převáželi jsme tyto cennosti na vzdálenost sedmdesát kilometrů, a cokoli se mohlo stát,“ uvedl Galuška. „Udělali jsme maximum pro to, aby nedošlo k jakémukoli ohrožení.“ Pro převoz byly také najaty policejní jednotky, aby byla zajištěna maximální ochrana.

Nová expozice, situovaná v areálu Archeoskanzenu Modrá v Uherskohradišťsku, je unikátní podzemní prostor o hloubce devět metrů. Tato oblast, připomínající kruhový podzemní chrám s působivými světelnými efekty, byla vybudována během uplynulého roku. Starosta Modré Miroslav Kovářík ocenil technickou náročnost stavby a komplexní postupy, které byly využity k jejímu zabezpečení.

Klenotnice Velké Moravy se stane důstojnou a technicky odpovídající výstavní síní, která splňuje nejpřísnější evropské standardy pro podobné objekty. Investiční náklady na tento projekt dosáhly přibližně 70 milionů korun.

Na zahajovací výstavě spolupracovaly mimo Moravského zemského muzea také archeologické ústavy v Brně a Nitře či Ústav archeologie a muzeologie Masarykovy univerzity. Cílem je prezentovat zejména nálezy z velkomoravských pohřebišť a přiblížit tak život elitních sociálních vrstev tehdejšího období.

Ve výstavních vitrínách budou k vidění cennosti jako náušnice, náhrdelníky, prsteny a další. Mezi exponáty budou také trojrozměrné vyobrazení významných osobností Velké Moravy a členů vládnoucí rodiny Mojmírovců. Jedním z největších lákadel bude originální zvon z 9. století z Nitry.

Výstava bude otevřena od 20. června a potrvá do podzimu. Poté nahradí vystavené předměty jiné cennosti, které poskytnou návštěvníkům další důvody k návratu. Expozice bude přístupná denně a doporučuje se rezervace předem, neboť do klenotnice se současně dostane pouze dvacet pět osob.