VYSOČINA

Umělá inteligence zrychluje diagnostiku v Pelhřimovské nemocnici

V Pelhřimovské nemocnici testují nový pilotní projekt s využitím umělé inteligence (AI) na radiodiagnostickém oddělení. AI analyzuje rentgenové snímky plic a skeletu, čímž uvolňuje lékařům čas na složitější případy.


V Pelhřimovské nemocnici mají lékaři díky novému pilotnímu projektu více času na řešení složitějších případů. V rámci tohoto projektu testují využívání umělé inteligence (AI) na radiodiagnostickém oddělení. Nový software přináší pomoc při analyzování rentgenových snímků plic a skeletu.

„Systém rovněž vyhodnocuje kostní věk a provádí měření skeletu, což je důležité pro ortopedy, například při měření objemů, úhlů a dalších parametrů,“ uvedl Václav Markvart, primář radiodiagnostického oddělení Nemocnice Pelhřimov.

Nová technologie je přínosná zejména při prvotním hodnocení rentgenových snímků na urgentním příjmu a na chirurgických ambulancích. Přestože AI usnadňuje práci lékařům, podle primáře Markvarta nenahrazuje lidský faktor, ale spíše lékařům poskytuje podporu v jejich rozhodování.

Po půlročním testování se Nemocnice Pelhřimov rozhodla nasadit tuto technologii do běžného provozu. AI je schopna analyzovat velké objemy snímků mnohem rychleji než radiolog, což lékařům umožňuje věnovat více času složitějším aspektům péče o pacienty. „Algoritmy AI mohou zvládat rutinní úkoly a tím uvolňují kapacity pro další lékařskou péči,“ vysvětlil primář Markvart.

V praxi funguje spolupráce mezi lékaři a AI systémem tak, že lékaři mají tento software integrován do svých programů pro prohlížení snímků pacientů. Snímek v anonymizované podobě je následně odeslán do společnosti, která systém provozuje. „Umělá inteligence snímek vyhodnotí a predikce zašle zpět do počítače vyšetřujícího lékaře. Snímky jsou tříděny podle míry podezření na patologický nález. Výstupem je grafická lokalizace nálezu spolu s určením typu patologie,“ popsal proces primář Markvart.

Nová technologie je tak pro lékaře velikým přínosem, důrazně zlepšuje efektivitu a přesnost prvotních hodnocení rentgenových snímků. Díky tomu se mohou lékaři soustředit na komplexnější případy a poskytovat kvalitní péči, kterou pacienti v Pelhřimově potřebují.