LIBERECKO

Turnov: Výstavba nového centra pro HZS, Policii a ZZS startuje

Na konci září začne výstavba integrovaného výjezdového centra v Turnově, které bude sloužit hasičům, policii a zdravotní záchranné službě. Projekt za 247,8 milionů korun včetně DPH, který realizuje firma GEOSAN GROUP a.s., má být dokončen v říjnu 2026. Financování zahrnuje dotaci 110 milionů od Ministerstva vnitra.


Na konci září odstartuje výstavba integrovaného výjezdového centra v turnovské oblasti Vesecko, které poskytne zázemí pro hasiče, dopravní policii i zdravotnické záchranáře. Projekt, kterého se ujme stavební firma GEOSAN GROUP a.s., má být dokončen za dva roky.

Slavnostní podpis smlouvy o stavbě se uskutečnil dnes, přičemž zahájení prací je naplánováno do týdne od převzetí staveniště, což by mělo proběhnout 24. září 2024. Celková cena projektu je 247.791.893,69 korun včetně DPH. Integrované výjezdové centrum by mělo být funkční od října roku 2026.

Hejtman Martin Půta uvedl, že projekt se připravuje již sedm let. V roce 2017 byla podepsána původní smlouva o spolupráci s krajskými hasiči a zdravotnickými záchranáři, ke které se postupně přidalo krajské policejní ředitelství a město Turnov. Celková investice do výstavby objektu se odhaduje na 260 milionů korun bez DPH, přičemž část této sumy má být pokryta dotací od Ministerstva vnitra ve výši 110 milionů korun.

Náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic a veřejných zakázek, Zbyněk Miklík, dodal, že projekt zatím dodržuje bez výraznějších prodlev naplánovaný harmonogram. Výběrové řízení přineslo i úspory, protože původní odhadovaná cena činila 314.212.916,11 korun včetně DPH.

Současná hasičská stanice v Turnově není optimálně umístěna pro rychlé výjezdy. Proto již před osmi lety začal Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje hledat nové řešení. Plk. Ing. Jan Hadrbolec, ředitel HZS Libereckého kraje, vyjádřil radost nad tím, že projekt konečně dostává konkrétní obrysy a termíny.

Ředitel ZZS LK, MUDr. Luděk Kramář, MBA, zdůraznil, že nová základna bude z hlediska provozních podmínek mnohem vhodnější a bude umožňovat zásadní logistické vylepšení, včetně garáží pro nouzová vozidla a technické místnosti.

Z hlediska policistů přinese nová budova nejen důstojné pracovní prostředí, ale i zvýšenou akceschopnost v případě mimořádných událostí. Ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, plk. Libor Špráchal, zmínil potřebu efektivní reakce na hrozby a rizika.

Harmonogram projektu je následující: předání staveniště 24. září 2024, stavba celého areálu od října 2024 do května 2026, následné odstranění vad a přípravy na kolaudaci v červnu a červenci 2026, kolaudace objektů v červenci 2026, a nakonec vybavení interiéru a zahájení provozu do září 2026.

Architektonické řešení bude navozovat pocit sounáležitosti a spolupráce složek IZS, přičemž objekty hasičů a zdravotníků budou mít společný dvůr. Vladimír Richter, radní pro resort zdravotnictví, zdůraznil důležitost urbanistického řešení, jež respektuje specifika území.

Celý projekt je velmi očekávaný a jeho výsledkem bude moderní výjezdové centrum, které posílí efektivitu integrovaného záchranného systému v regionu. Tato zpráva vznikla ve spolupráci s Krajským úřadem Libereckého kraje.

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí Libereckého kraje