PRAHA

Sysli se vrací na Dívčí hrady - připravená voliéra zajišťuje jejich ochranu

Pracovníci Zoo Praha připravili prostornou voliér na Dívčích hradech pro sysly, kde již žijí koně Převalského. Bylo vypuštěno třicet syslů, aby se obnovila jejich populace. Voliéra chrání sysly před predátory a umožňuje sledovat jejich přizpůsobení.


Pro sysly na Dívčích hradech nad pražským Smíchovem, kde zároveň žijí koně Převalského ze Zoo Praha, připravili pracovníci prostornou voliér. Voliéra, kterou novinářům představil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek spolu se zástupkyní Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) Lenkou Šolobentičovou, má rozměry deset na šestnáct metrů.

Zoo vybrala dvacet samiček a deset samečků z vlastního chovu, přičemž většina z nich jsou letošní mláďata, ale nechybí ani několik dospělých jedinců. Pracovníci je vypustili z dřevěných bedýnek do voliéry, kde mají úkryty z dřevěných palet chránící před nepříznivým počasím. V ohradě mají také rozloženo ovoce, zelenina a zrní.

'Dnes začal návrat syslů do této části Prahy,' uvedl Bobek, 'kolegové vypustili prvních třicet syslů. Sysli byli kdysi běžní a dokonce považováni za polní škůdce, ale jejich populace téměř vymizela, proto se Zoo Praha rozhodla pro jejich reintrodukci.'

Podle Miroslava Bobka nyní záleží na tom, jak se syslům bude ve voliéře dařit. Na základě toho se rozhodne, kdy a kam se sysli budou dále vypouštět, aby posílili populaci ve volné přírodě. Mohli by se také usídlit ve volném výběhu na Dívčích hradech mezi stádem koní Převalského. O jejich dalším osudu však rozhoduje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

'Rádi bychom je ponechali volně zde,' uvedl Bobek, 'tím by se opět obohacovala příroda na místech, kde už jsou koně Převalského.'

Voliéra má za úkol chránit sysly před predátory a zabránit jejich předčasnému šíření do okolí. Pletivo voliéry je zapuštěno metr do země, aby se sysli nepodhrabali. Podle kurátora Pavla Brandla musí syslové zvládnout přezimování, což je pro ně kritické období.

V padesátých letech minulého století byl sysel obecný považován za zemědělského škůdce. Kvůli používání chemikálií na polích a rozorávání mezí a pastvin se však stal ohroženým druhem. Nyní se jeho populaci snaží zvýšit záchranné projekty.

Populace syslů obecných dříve existovala na letišti v Letňanech, ta však zanikla. V současnosti v Česku existuje podle Šolobentičové přibližně čtyřicet populací těchto hlodavců s odhadovaným počtem okolo šesti tisíc jedinců.