LIBERECKO

Svatojánská slavnost v Krásné: Den s vílou Izerínou láká děti i dospělé

Program pro děti i dospělé

Krásná na Jablonecku se stane centrem radosti a zábavy pro rodiny s dětmi díky již čtrnácté Svatojánské slavnosti, která se uskuteční 12. července 2024. Letos se tradiční Den s vílou Izerínou bude konat už podruhé v areálu Kittelova domu, kde návštěvníci zažijí den plný dobrodružství a kouzel.

Program

Akce začne už v 10 hodin dopoledne ukázkou klepání kosy. Zkušení řemeslníci předvedou své dovednosti a návštěvníci si mohou vyzkoušet práci s kosou. Pokud máte vlastní kosu, vezměte ji s sebou a naučte se, jak ji správně udržovat.

Od 12 do 16 hodin proběhne hlavní část programu – Dětský den s vílou Izerínou. Malí i velcí návštěvníci si mohou vyzkoušet devatero zastavení, která nabídnou vše od věnečků, archeologie a poznávaček až po chůdy, stezku bosých nohou, skláře, fotokoutek, rybáře a dráteníka. Každé dítě, které se zúčastní, obdrží pamětní list. Účastnický poplatek činí symbolických 20 Kč.

Ve 14 hodin začne pohádka pro děti, která je zavede do světa fantazie a pohádkových postav. O hodinu později, ve 15 hodin, se mohou zájemci těšit na zajímavé povídání o pravěkých sekerech. Archeolog Petr Šída přiblíží příběh nedalekého neolitického naleziště a po přednášce bude následovat vycházka na místo těžby.

Hudba a tradiční oheň

Od 15 do 18 hodin bude návštěvníky bavit Spolek potulných muzikantů pod vedením Václava Černého. Hudba k tanci i poslechu přinese skvělou atmosféru a příjemné odpoledne. Ve 17 hodin se pak zapálí svatojánský oheň, který je tradičním vyvrcholením slavnosti. Vyprávění na téma země, byliny, oheň, voda, vzduch a éter přinese zajímavý pohled na magii a tradice spojené se svatojánskou nocí. Po zapálení ohně se návštěvníci mohou těšit na opékání buřtů, posezení u ohně a povídání.

Další aktivity a atrakce

Během celého dne budou otevřeny různé stánky s občerstvením a suvenýry. Návštěvníci si mohou vyzkoušet sklářskou figurkářskou dílnu Jiřiny Štrynclové nebo se podívat na výstavu „Ryté sklo v čase“ Lucie a Jiřího Tesařových. K dispozici bude také kavárna s výstavou fotografií.

Pro děti bude připraveno malování na obličej, které jim umožní proměnit se ve své oblíbené pohádkové postavy. Navíc se mohou svézt výletním vláčkem Pěnčín-Krásná a zpět, což je další atraktivní aktivita pro celou rodinu.

Kittelovo muzeum a Pěnčínské slavnosti

Návštěvníci si mohou také prohlédnout Kittelovo muzeum, které bude otevřeno už od 9 hodin ráno. Souběžně s akcí probíhají i Pěnčínské slavnosti, které nabízejí další zajímavý program. Otevřen bude také kostel sv. Josefa v Krásné, který stojí za návštěvu.

Nezapomeňte se přijít podívat na tuto jedinečnou akci, která nabízí skvělý den plný zábavy, tradic a krásné atmosféry. Vstupné je více než přístupné a zábava zaručena!

Adresa a termín akce

Kittelovo muzeum, Horní Libchava 1, 471 11 Horní Libchava
Termín: 12. července 2024, 19. července 2024 a 26. července 2024
Čas: 10:00 – 20:00

Přijďte zažít kouzlo Svatojánské slavnosti a užít si den plný nezapomenutelných zážitků!