ÚSTECKO

Svah ohrožující domy v Žiželicích je stabilizovaný díky odvodňovacím žebrům

Svah v Žiželicích na Lounsku, který se na přelomu roku utrhl a ohrožoval místní domy, je nyní stabilizovaný pomocí odvodňovacích žeber. Obec nyní hledá finanční prostředky na další úpravy zasaženého území.


Desítky tisíc metrů krychlových zeminy se daly do pohybu a způsobily vážné ohrožení kaple z 18. století, několika rodinných domů a frekventované silnice z Mostu do Žatce. Denně tudy projíždí více než 12 tisíc automobilů. Starostka Květoslava Panská (Za rozumné investice) uvedla: „Po vybudování odvodňovacích žeber svah drží a pohyby jsou minimální. Momentálně se pracuje na projektu celkové sanace sesuvu.“ Projektová dokumentace by měla být dokončena během několika týdnů.

Odvodnění území kromě žeber pomáhají také tři studny, hluboké několik desítek metrů, které vybudovalo Ředitelství silnic a dálnic. Tyto studny neustále odčerpávají vodu, aby se nehromadila v podloží svahu a nezpůsobovala jeho nestabilitu. Byla instalována i speciální čidla, která průběžně monitorují dění v podzemí.

Obec se v letošním roce pravděpodobně pustí do hledání firmy, která provede kompletní úpravy rozsáhlého území. Hledají i způsob financování, protože odhadované náklady na sanaci činí přes 21 milionů korun, což obec sama nezvládne. „Budeme žádat o státní dotaci, ale i dvacetiprocentní spoluúčast je pro nás vysoká. Budeme hledat další zdroje financování,“ uvedla starostka.

Obec má roční rozpočet necelých deset milionů korun. Na základní zabezpečení svahu, které zahrnovalo hlavně vybudování odvodňovacích žeber, obec vynaložila přes pět milionů, přičemž dvěma miliony jí pomohl Ústecký kraj.

Kaple z 18. století, stojící jen několik desítek centimetrů od hrany sesuvu, zůstává pro veřejnost uzavřená. Hrozba její zřícení se však nyní díky provedeným opatřením zmenšila. V bezpečí jsou také přilehlé nemovitosti. Přesto obec doporučuje veřejnosti nevstupovat do blízkosti sesuvu.

Sesuv začal v prosinci 2023, kdy se po vydatných deštích utrhla významná část svahu. Celkem se do pohybu dalo na 90 tisíc metrů krychlových zeminy. Povodí Ohře zpevnilo břehy potoka Hutná, který by mohl být pohybující se zeminou přehrazen a rozlít se do okolí. Nedávno byla také dokončena stavba dřevěného hrazení, které pomáhá zeminu držet.

Obec doufá, že do konce srpna bude mít stanovené řešení, jak s tímto územím dále nakládat. Realizace samotného projektu sanace sesuvu se zřejmě uskuteční až v příštím roce.