LIBERECKO

Supermarket u Panské skály: Rozkol v Kamenickém Šenově

Plánovaná výstavba supermarketu Norma poblíž Panské skály v chráněné oblasti České středohoří vyvolala diskuse v Kamenickém Šenově. Zatímco starosta Bärtl zdůrazňuje nutnost prodejny potravin, někteří místní obyvatelé a zastupitelé mají obavy z dopadu na krajinu.


Supermarket Norma má podle plánů vyrůst asi 300 metrů od Panské skály, která spadá do chráněného krajinného oblasti České středohoří. Tento specifický geologický útvar, známý pro svůj varhánový vzhled, je často nazýván 'Varhany'. O chystané výstavbě informoval server Novinky.cz.

Na posledním zasedání zastupitelstva Kamenického Šenova bylo téma výstavby detailně projednáváno. Starosta města, Martin Bärtl, uvedl: „Pozemek je soukromý a od začátku územního plánu určen k tomuto typu zástavby. Už před dvaceti lety bylo rozhodnuto, že se zde může postavit obchodní dům.“

Starosta dále zdůraznil, že obchod s potravinami je pro město nezbytný. „Mnozí obyvatelé města postrádají funkční prodejnu potravin. Lidé nemají kde nakoupit. Proto je plán výstavby vítán,“ řekl Bärtl.

Proti stavbě supermarketu se však staví někteří místní obyvatelé. Radim Vácha, předseda spolku Sonow, který se stará o památky v Kamenickém Šenově, má obavy: „Stavět tak velký objekt v těsné blízkosti Panské skály je nevhodné. Navíc zde existují jiné plochy, například brownfield, které by byly vhodnější.“

Zastupitelka Romana Kučerová také vyjádřila pochybnosti, protože dosud nebyla zveřejněna ani hrubá podoba obchodu. „Je zvláštní, že město nemá možnost ovlivnit tak zásadní stavbu. Bude to stát u Panské skály a může to narušit okolní krajinu,“ uvedla Kučerová.

Starosta Martin Bärtl dodal, že jedinou možností města je omezit investora prostřednictvím územního plánu. „CHKO navíc vyžaduje posudek EIA, což znamená hodnocení dopadu na přírodu. Rozhodnutí, zda stavbu povolit, tak leží na nich,“ dodal starosta.

Za uklidňující považuje situaci zastupitel František Kučera, který věří, že stavba bude respektovat přírodní ráz: „V Harrachově je krásná Norma se sedlovou střechou, která perfektně zapadá do okolí. Věříme, že i zde stavba nebude problém.“

Starosta Bärtl slibuje, že na začátku podzimu uspořádá veřejné projednávání, kterého se zúčastní i zástupce investora, kde bude možné podrobně diskutovat o všech obavách a návrzích.