OSTRAVSKO

Sršeň asijská dorazila do Slezska: První ověřený výskyt na Opavsku

Sršeň asijská, známý invazní predátor, byla poprvé potvrzena na Opavsku, což je první ověřený výskyt tohoto druhu na severovýchodě České republiky. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) identifikovali usmrcený hmyz a hnízdo, které bylo o víkendu zlikvidováno specialistou.


Odlehlé vesnice mezi Opavou a Ostravou se staly dějištěm objevu, když bylo lokalizováno hnízdo tohoto invazivního druhu sršní. Detailní informace o místě nálezu nejsou zveřejněny, aby bylo zajištěno bezpečí a klid pro další výzkumy. Zoologové ve spolupráci s místními obyvateli odhalili přítomnost hnízda na soukromé zahradě, kde majitelé netušili o existenci nezvaných hostů. 'Hnízdo bylo nalezeno do sta metrů od prvního pozorování,' upřesnil Jan Lukavský, pracovník Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK).

Hnízdo bude nyní předmětem intenzivního zkoumání, a odborníci plánují monitorovat okolí a informovat tamní veřejnost. 'Už jsme kontaktovali včelaře. Do podzimu plánujeme kontrolovat potenciálně atraktivní místa pro sršně, jako jsou kvetoucí břečťany,' uvedl Lukavský.

Tento objev je výjimečný tím, že se nachází mimo velké dopravní tepny a značně daleko od místa prvního potvrzeného výskytu. Podle Tomáše Górnera, specialisty z AOPK, vděčí za objev vnímavosti místních obyvatel, kteří již několikrát prokázali svou všímavost.

Sršně se usadily v jalovci na zahradě uvnitř vesnice, kde specialisté zlikvidovali hnízdo, které mělo průměr kolem 25 centimetrů a charakteristický boční vchod typický pro sršně asijské. Mluvčí AOPK, Karolína Šílová, dodala, že hnízdo je v současnosti předmětem genetické analýzy a dalšího výzkumu.

'Klíčové je zajistit, aby se sršeň asijská u nás neuchytila, protože představuje hrozbu pro přírodu a včelí chovy,' podotkl ministr životního prostředí Petr Hladík. Podle něj invazivní druhy mohou způsobit i značné ekonomické škody, a proto připravuje ministerstvo speciální plány na jejich eliminaci.

Sršně asijské byly do Evropy zavlečeny před dvaceti lety a v současnosti jsou rozšířeny ve většině západní Evropy. Podle Šílové je zásadní jejich okamžitá likvidace, aby se předešlo jejich trvalému usazení. Tento druh sršní je nebezpečný především pro včely, což ohrožuje jak volně žijící druhy hmyzu, tak včelařské chovy.

Pokud někdo objeví podezřelý hmyz, AOPK žádá, aby nálezy byly hlášeny na e-mail invaznidruhy@nature.cz nebo prostřednictvím webových stránek Najdije.cz. Důležité je poskytnout co nejpřesnější popis jedince a lokality, nejlépe s fotografiemi nebo videem.