KARLOVARSKO

Sokolov: Vysoká škola zdravotnická zahájila provoz pobočky (TV Západ)

V pondělí 16. září se v Sokolově konalo slavnostní zahájení provozu odloučeného pracoviště pražské Vysoké školy zdravotnické. O studium bakalářského programu Všeobecné ošetřovatelství v kombinované formě je mimořádný zájem a do lavic zasedne na šest desítek studentů především z Karlovarského kraje.


Zástupci města Sokolova projekt považují za velmi potřebný. 

„V této oblasti je to průlomová záležitost, protože absence zdravotních sester, o té se mluví neustále, jsou to nejen lékaři, ale jsou to i zdravotní sestry a ostatní na lékařský personál. Byl to rok usilovné práce, musím říci, že trošku v utajení, protože jsme nechtěli, abychom zmařili celý tento projekt. A samozřejmě máme z toho obrovskou radost i z toho počtu, který se nám přihlásil do prvního ročníku. Takže si myslím, že je to dobrý začátek,“ uvedl během zahájení starosta Sokolova Petr Kubis. 

Městské prostory v areálu zvaném Florida spravuje společnost Sokolovská bytová, která zároveň měla hlavní podíl na přípravách zázemí. 

„Úplně nejnáročnější bylo zkolaudovat tyto prostory, protože jak jsem říkal před chvílí, byly byly určeny pro gastro podnikání. Takže ve spolupráci s Odborem rozvoje a se stavebním úřadem jsme poměrně rychle tuto záležitost administrativní zvládli. A potom jsme museli intenzivně začít komunikovat s vysokou školou, abychom si načetli standardy a všechno to povinné vybavení a podobně. A potom jsme úplně na konkrétní požadavky prostory vybavily,“ popsal jednatel Sokolovské bytové Erik Klimeš. 

Škola má kromě učeben ve dvou patrech budovy k dispozici také prostory pro praktickou výuku. Program je totiž určený absolventům středoškolských oborů Praktická sestra/Zdravotnický asistent nebo vyšších odborných škol v oboru Diplomovaná všeobecná sestra.

„ Je to simulace klinického prostředí nemocnice, ať už nemocničního pokoje, tak sesterny a modely jsou tady pro všechny možné úkony, které sestry musí realizovat. Vybavení bylo velmi nákladné, bylo to přes milion korun. Co se týká těch modelů, ty uhradila Penta Hospital o.s. a dále samozřejmě bylo potřeba ty prostory připravit jako vysokoškolské pracoviště, tak to zainvestovalo zase město Sokolov, zhruba 650 000 korun a samozřejmě i určitý podíl má Vysoká škola zdravotnická, která sem dala také své vybavení, ale hlavně se starala o tu personální část, abychom byli schopni zajistit akreditaci pro daný studijní program,“ přiblížila Miluše Bartoňková, vedoucí katedry Celoživotního vzdělávání.

Kromě nových studentů prvního ročníku zda najdou místo i druháci z Karlovarského kraje, kteří dosud studovali v Praze. Kombinované studium spočívá v konzultacích v 6 – 8 blocích v celkem až 20 dnech. Studentky musí absolvovat praxi v rozsahu zhruba 3000 hodin za celou dobu studia. 

Škola bude také v rámci celoživotního vzdělávání nabízet další certifikované kurzy, které by zvyšovaly zvláštní odborné způsobilosti zdravotnického personálu. To by usnadnilo studium sestřičkám v nemocnicích, která by nemusely dojíždět do Plzně nebo Prahy. 

V plánech je také možné rozšíření oborů o zdravotní záchranáře, kde by se mohli uplatnit i středoškoláci z jiných než zdravotnických oborů.

„Je to určitě výhoda, protože se takhle tímto způsobem podaří nabrat větší počet studentů. V podstatě to, co ten zdravotnický záchranář potřebuje, se dá během té školy naučit s tím, že my si potom tyto nováčky vezmeme na další praxi. Jednak část praxe budu získat v nemocnici, předpokládám, část pak u nás při takzvaném adaptačním kurzu,“ nastínil možnost ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Jiří Smetana.

V pátek 20. září pak proběhlo slavnostní zahájení pro studenty. Zástupci města pozdravili budoucí zdravotníky a vyzvali je, aby po skončení studia zůstali v regionu. Na radnici získají maximální podporu pro jejich další profesní dráhu i možnosti získání například městského bytu.