OSTRAVSKO

Rýmařov ruší kontroverzní technoparty Summerave 6

Obec Rýmařov čelí problémům s pořádáním technoparty Summerave 6, která se měla konat v červenci. Starosta Luděk Šimko uvedl, že po jednání s policií a pořadateli bylo rozhodnuto akci zrušit.


Rýmařov opět čelí obtížím spojeným s pořádáním technoparty Summerave 6, která se měla konat od 12. do 14. července. Starosta Luděk Šimko informoval, že na začátku týdne proběhlo jednání s policií a zástupcem pořadatelů, kde byly projednány možnosti a opatření.

„Informovali jsme pořadatele, že podle naší vyhlášky není možné na daném místě akci pořádat a jaká opatření plánujeme zavést. Ve čtvrtek jsme obdrželi oficiální e-mail, že se akce ruší,“ uvedl Šimko.

Rytmické dunění několikadenních technoparty trápí obyvatele Rýmařova již opakovaně. Jen minulý rok se zde konalo několik podobných akcí. Místní zemědělec si pronájmem svého pozemku pro tyto akce přivydělává, což obci neumožňuje efektivně zasáhnout.

Technoparty se měla konat v obci Stránské, která je součástí Rýmařova na Bruntálsku. „Tentokrát jde o pořadatele, který komunikoval předem a svou akci nahlásil. Její zrušení je pro nás dobrá zpráva. Ostatní pořadatelé však nejsou takto vstřícní a akce nehlásí ani nespolupracují. Pokutování nemá žádný efekt,“ vysvětlil starosta.

Město Rýmařov se již obrátilo na ministerstvo vnitra a vládu, aby se pokusilo omezit pronajímání zemědělských pozemků pro podobné akce, avšak zatím bez úspěchu. Ve speciální vyhlášce jsou stanoveny podmínky pro pořádání takových akcí, například že se nesmí konat blíže než tři kilometry od zastavěného území, což daný pozemek nesplňuje.

„Pořadatelé nemají problém s placením pokut, zaplatí a nic se nezmění. Loni se jeden z nich dokonce odvolal ke krajskému úřadu, který nás označil za podjaté,“ poznamenal Šimko. Dodal, že město bude situaci ve Stránském o víkendu monitorovat stejně jako policie. „Sledujeme situaci a další kroky budou záviset na aktuálních okolnostech,“ uvedl mluvčí policie René Černohorský.