BUDĚJOVICKO

Roklanská chata na Šumavě se bourat nebude, čeká ji konzervace

Starosta Modravy Jaroslav Doležal oceňuje, že Roklanská chata nebude zdemolována, a těší se na obnovu turistických tras. Ministr životního prostředí Petr Hladík zastavil demolici a nařídil odborné posudky o stavu chaty. Chata musí být konzervována v následujících dvou až třech letech, což zajišťuje správa Národního parku Šumava. Konzervace proběhne mezi srpnem a říjnem, pravděpodobně příští rok.


Správci Národního parku Šumava rozhodli, že Roklanská chata, která byla postavena ve 30. letech minulého století a je dnes ve špatném stavu, nebude zbourána. Chata bude zakonzervována, což odloží rozhodnutí o jejím dalším osudu na několik let. Toto rozhodnutí přivítal i starosta Modravy Jaroslav Doležal, který vidí možnost, že se chata jednoho dne znovu otevře turistům.

Minulý rok obdrželi správci parku demoliční výměr na chatu kvůli jejímu havarijnímu stavu, což vyvolalo nesouhlas mezi návštěvníky parku a některými politiky. Ministr životního prostředí Petr Hladík rozhodl demolici zastavit a nechal vypracovat posudky na stav a historii chaty. Podle těchto posudků je chata zachránitelná, přestože má v dřevěných částech mnoho nepůvodních prvků.

V následujících dvou až třech letech bude chata zakonzervována. Správa Národního parku Šumava nyní hledá projektanta, který navrhne řešení konzervace hodnotných stavebních částí objektu. Existují dvě možnosti: buď konzervovat chatu na místě, nebo konzervovat pouze zděné části a zajímavé dřevěné prvky uskladnit, než se rozhodne o dalším postupu.

Roklanská chata se nachází v oblasti s nejvyšším stupněm ochrany a není oficiálně přístupná z české ani německé strany. Konzervační práce bude možné provádět pouze od srpna do konce října, a proto začnou nejdříve příští rok.