Rodinný pivovar Bernard zaznamenal rekordní produkci piva 419 tisíc hektolitrů v roce 2024, navzdory poklesu spotřeby piva v ČR. Úspěch přičítá unikátní strategii a schopným obchodníkům. Dvě třetiny produkce míří do hospod a restaurací. Pivovar exportuje do 25 zemí a neustále zvyšuje kapacitu od roku 2001.
Rodinný pivovar Bernard z Humpolce slaví jedinečný úspěch ve své novodobé historii. I přes aktuální pokles spotřeby piva v České republice dosáhl minulý rok rekordní produkce piva, a to 419 tisíc hektolitrů. Tento výsledek znamená nárůst o deset tisíc hektolitrů ve srovnání s předchozím rokem 2023.
Podle mluvčího pivovaru Radka Tulise se Bernardova produkce liší od celkového trendu na trhu, kde prodeje piva dlouhodobě ubývají. Dvě třetiny vyráběného piva končí ve sklenicích v hospodách a restauracích, zatímco zbytek se prodává v lahvích. Tento poměr je opačný oproti běžnému rozložení na českém trhu.
Spolumajitel Stanislav Bernard je přesvědčen, že za úspěchem stojí schopní obchodníci a unikátní marketingová strategie pivovaru. Navzdory složité situaci v odvětví dokázali najít nová odbytiště a udržet si růst i při uzavírání řady podniků.
Generální ředitel a vrchní sládek pivovaru, Josef Vávra, ocenil úsilí všech zaměstnanců, kteří přispěli k tomuto úspěchu. Připomněl, že se pivovar musel v uplynulém roce vypořádat s mnoha výzvami, od pandemie a rostoucích cen energií a surovin, po válku na Ukrajině a zvyšující se administrativní zátěž.
Od roku 2001, kdy produkovali 95 tisíc hektolitrů, pivovar neustále zvyšuje svoji kapacitu. Poprvé hranici 400 tisíc hektolitrů překročili v roce 2019, ovšem následný pokles prodeje zapříčiněný covidem způsobil dočasné snížení. Opětovné překonání této hranice nastalo až v roce 2023, kdy se produkce dostala na úroveň, která je na samé hranici kapacity pivovaru.
Humpolecký Bernard také aktivně exportuje, a to do 25 zemí světa. Největší podíl směřuje na Slovensko, do Švédska a Bulharska. Pivovar celkem zaměstnává 295 lidí včetně pracovníků v podnikové sladovně v Rajhradě u Brna.
Pivovar Bernard v roce 2022 ve svém areálu otevřel také návštěvnické centrum s rozhlednou, čímž rozšířil své aktivity pro veřejnost. Tímto krokem potvrzuje svou pozici nejen jako producenta kvalitního piva, ale i jako kulturního a historického místa regionu.