PRAHA

Rodiče zoufale hledají školky! Děti přihlašují až do sedmi různých zařízení najednou

Místa v mateřských školkách: Zápis běží naplno, ne všichni rodiče jsou však spokojeni

Andrea, matka malého chlapce, sdílí svou zkušenost se zápisem do mateřské školy. „Psala jsem hned ředitelce e-mail, že máme velký zájem a odepsala, že syn je aktuálně sedmdesátý pod čarou,“ říká. Zatímco u základních škol určuje spádovou oblast konkrétní ulice trvalého bydliště, u mateřských škol platí stejné podmínky pro děti z celé městské části. U zápisů ředitelé přidělují body za trvalý pobyt, věkovou skupinu a další bod získá dítě, které má v dané školce už sourozence. „Školka, kam se hlásíme, je vyhlášená jako skvělá, proto tam všichni chtějí. Určitě by se syn dostal někam dál, ale to nám nevyhovuje, nechceme ho každé ráno vozit autem,“ vysvětluje Andrea.

Městské části mají pro místní děti dostatečnou kapacitu, avšak v nejvyhlášenějších školkách je přetlak zájemců. Ne všichni rodiče tak dostanou své děti na místo, které preferují nebo je v docházkové vzdálenosti od jejich bydliště. „Řekl bych, že se úroveň jednotlivých školek zas tak neliší. Možná má některá krásnou zahradu, jiná ne, ale myslím, že jsou jinak srovnatelné. Chápu ale, že je pro rodiče zatěžující vozit malé děti tramvají do vzdálenější lokality,“ komentuje situaci Petr Karvánek, ředitel dvou mateřských škol v Praze 6.

Do mateřské školy v Karlíně se podle ředitele Jana Kordy přihlásilo 173 dětí, ale místo měli jen pro 59. Většinu nepřijatých byli schopni umístit do školky v Bohnicích nebo Ďáblicích. „Většina rodičů ale raději volí školky v Praze 1. Tam mají dostatečnou kapacitu, protože nemají tolik obyvatel s menšími dětmi,“ popisuje Korda.

Odbor školství v Praze 6 informuje, že k zápisu přišlo 1 200 dětí a přijato bylo 739. „Do jedné školky se hlásilo 403 dětí a do další 252, což může vypadat jako obrovská čísla, ale rodiče podávají více přihlášek. Třicet dětí v Praze 6 se hlásilo do sedmi školek najednou,“ říká Karvánek s tím, že ještě nejsou uzavřena všechna správní řízení a v polovině června je plánována porada vedení mateřských škol, kde se budou řešit individuální případy nepřijatých dětí.

„Uděláme maximum proto, abychom našli místo pro všechny děti, které do 31. srpna dosáhnou věku tří let. Letošní zápisy jsou však náročnější než loni, protože se musíme letos poprvé vypořádat s tím, že ministerstvo školství spojilo zápisy pro české a ukrajinské děti,“ doplňuje místostarostka Prahy 6 Mariana Čapková.

Přetlak potvrzují i komentáře na sociálních sítích. „Syn je narozen v prosinci 2021, takže teď nemám absolutní šanci dostat ho do státní školky. Nemůžu s ním být doma do jeho skoro čtyř let. Říkali nám, že loni se někde dostaly i prosincové děti, letos mají smůlu i ty starší,“ stěžuje si Nikola z Prahy 6.

Mluvčí městské části Prahy 2, Andrea Zoulová, uvádí, že do jejich mateřských škol se přihlásilo méně dětí než loni a pro předškoláky je připraveno 1 100 volných míst ve 52 třídách. Podobně to vypadá i v Praze 3, kde mají k dispozici 694 volných míst, zatímco přihlášek obdrželi 656. „Zbývající volná místa budou poskytnuta dětem z Prahy 3, kterým budou ke konci letošního srpna dva roky,“ uvádí mluvčí radnice Jiří Hannich.