BUDĚJOVICKO

Retro koupaliště Volyně. Nostalgie a zábava pro celou rodinu

Retro koupaliště ve Volyni je oblíbeným místem plným nostalgie a atrakcí pro děti. Návštěvníci jako paní Šárka si oblíbili kabinky, zvířata jako kozy a stylový bazén s přírodní studenou vodou.


Na malebné koupaliště ve Volyni zavítala například paní Šárka s přáteli. „Jsme tady poprvé, ale o tomto areálu jsme už slyšeli. Chtěli jsme vidět celé zázemí a přírodní koupaliště,“ říká.

Děti si kromě koupání užívají také setkání se zvířaty. „Máme tady kozy jako atrakci pro děti. Můžou je přikrmovat u nás v Hobitínu. Připravil jsem také ptačí voliéru, takže každý rok je tu něco nového,“ líčí pomocník Jaroslav Kubeš.

Nájemcem legendární kabinky číslo jedna, která se dědí z generace na generaci, je Martin Kubíček. „Chodíme sem poměrně často. Velice se mi líbí atmosféra koupaliště, je taková prvorepubliková, s nádhernou zelení kolem. To prostředí je úžasné. A tento retro bazén... Malou nevýhodou je, že voda je tu studená, ale my jsme na to zvyklí. Někdy v vtipu říkám, že ji sem dovážíme z Grónska,“ popisuje.

Stylové koupaliště s jediným velkým bazénem provozuje Vlastimil Jirsa. „Voda je přímo z Volyňky. Letos byly přívalové deště, takže jsme neměli z čeho pořádně napouštět; pořád jsme napouštěli špinavou vodu. První čistou vodu jsme napustili až někdy v červnu,“ vypráví.

Zároveň potvrzuje, že voda v bazénu bývá opravdu studená. „Vypouštíme bazén jednou týdně. Když ho nově naplníme vodou z Volyňky, tak se teplota pohybuje od 10 do 14 stupňů. Když se pak po týdnu vypouští, mívá už přes 20 stupňů,“ upřesňuje.

O koupališti ve Volyni se často mluví jako o retro plovárně. „Když se rozhlédnete, tak vidíte, že vše zůstalo v původním stavu, že na nějakou rekonstrukci tady celkem zapomněli. A když jsem sem přišel, tak mi to vlastně přišlo takhle dobré, protože akvaparků je spousta, ale tohle je jen jedno takové unikátní místo,' usmívá se Vlastimil Jirsa.