PARDUBICKO

Rekordní počet druhů chleba na Dnech chleba

Během letošních Dnů chleba se podařilo překonat rekord v počtu shromážděných druhů chleba na jednom místě. Akci zorganizoval Svaz pekařů a cukrářů, který využil nejen chleby přihlášené do soutěže Chléb roku, ale vyzval také své členy i veřejnost, aby přinesli různé nesoutěžní chleby.

„Byli jsme svědky toho, jak se pekaři a nadšenci z celé republiky aktivně zapojili. S velkým zaujetím jsme sledovali, jak se hromadí bochníky různých tvarů a chutí,“ uvedl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.

Bohužel, dvanáct dodatečně přinesených pecnů nebylo možné započítat do rekordu kvůli nedostatečné hmotnosti, která musela být minimálně 450 gramů. „Nesplnily stanovenou hmotnost, takže je nebylo možné započítat,“ informoval Miroslav Marek z pelhřimovské agentury Dobrý den.

Rekord bude zapsán do nové Knihy českých rekordů, která vychází každé tři roky. Nová publikace s nejčerstvějšími rekordy je plánována na vydání na podzim.

Velký zájem o Dny chleba potvrzuje i vysoký počet vzorků v soutěži o Chléb roku. Letos se v pěti kategoriích utkalo celkem 111 bochníků, což je historicky nejvyšší účast. „Popularita soutěže vzrůstá. Svazu se podařilo přilákat nové členy a pekařny. Mnoho pekařství zřejmě překonalo krizi a začínají investovat do nových technologií, což se odrazilo ve vynikající náladě a zájmu o soutěžení,“ řekl Hlavatý.

Situace byla před dvěma lety zcela odlišná. „V roce 2022 bylo obtížné získat chleba do soutěže. Podmínky byly velmi nepříznivé. Nyní, s rostoucím zájmem ze strany pekařů a vystavovatelů, kteří zde prodávají suroviny a stroje, můžeme pozorovat zvyšující se zájem o pekařinu a Dny chleba,“ dodal Hlavatý.

Tato událost tak potvrdila stoupající důležitost a zájem o české pekařství. Svaz pekařů a cukrářů se může pyšnit jedním z nejúspěšnějších let během své třicetileté existence.