OSTRAVSKO

Rekonstrukce pracovny Mechtilde Lichnovské na zámku v Hradci nad Moravicí

Zámek Hradec nad Moravicí opět ožívá historií. Díky úsilí kurátorů se podařilo rekonstrukcí pracovny Mechtilde Lichnovské vrátit místnost do podoby, kterou měla po roce 1914. Kastelán Radomír Přibyla uvedl, že se využilo historických fotografií, aby byla co nejvěrněji obnovena původní podoba včetně nejmenších detailů.

Jednotlivé prvky vybavení byly dohledávány podle archivních materiálů a vědeckých studií. Vycházelo se z podobných pracoven v Chuchelné a Berlíně. Většina vybavení je původní, což dává rekonstrukci autentičnost. Předmětem samostatných analýz byly dokonce i druhy pokojových květin a způsoby jejich prezentace, dodává kastelán.

Na pracovním stole najdeme fotografie, knihy, psací potřeby a květiny. Vitríny pak zaujmou uměním Dalekého východu a starověkými exponáty. Vystaven je také porcelán, sochařská a malířská díla. Po více než století jsou zpět i původní závěsy a koberce.

Mechtilde Lichnovská, milovnice umění a sběratelka, měla ve své pracovně díla současných umělců vedle starých mistrů. Byla přítelkyní Oskara Kokoschky, který ji v roce 1916 portrétoval. Tento obraz je jednou z nejcennějších částí sbírky a často je zapůjčován na výstavy po celém světě.

Expozice s názvem Dnes a předevčírem vznikla v rámci projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů, který se tento rok zaměřuje na Habsburky. Mechtilde Lichnovská byla praprapravnučkou císařovny Marie Terezie a Františka I. Lotrinského.

Kurátoři zámku při obnově místností sousedících s pracovnou vytvořili tzv. knížecí obrazárnu, která návštěvníkům nabízí pohled na dosud dochovaná díla z Mechtildeiny sbírky moderního umění. Je to největší šlechtická sbírka moderních obrazů ve střední Evropě, která se dochovala na původním místě. Zájemci zde mohou vidět také díla italských, vlámských a holandských mistrů 16. až 18. století.