ÚSTECKO

Rekonstrukce nádraží - modernizace, nové čekárny i fotovoltaika

Správa železnic nedávno oznámila, že po úspěšném dokončení prací na kolejích pokračuje v celkové rekonstrukci nádražní budovy. Tato budova, postavená v roce 1968 jako součást komplexní přestavby stanice, projde modernizací, která přinese zlepšení prostředí pro cestující, aniž by ztratila svůj původní charakter, jak uvedl generální ředitel Jiří Svoboda.

Rekonstrukční práce se neomezí pouze na exteriér budovy. Uvnitř proběhnou úpravy za účelem zvýšení funkčnosti veřejných prostor. Podle tiskového mluvčího Správy železnic Pavla Tesaře zde například vznikne čekárna pro matky s dětmi a cestující budou mít k dispozici nové toalety.

Kromě toho budou provedeny práce na zateplení obvodových stěn a střechy. Rekonstrukce rozvodů a elektroinstalací spolu s instalací fotovoltaické elektrárny přinese úspory v provozních nákladech. Před budovou vznikne také nové parkoviště s nabíjecími stanicemi pro elektromobily a místa pro jízdní kola.

Celkové náklady na rekonstrukci se odhadují na 240 milionů korun a dokončení prací je naplánováno na červenec příštího roku. Cestující se na modernizaci budovy velmi těší, zejména po téměř šedesáti letech, kdy budova zůstávala ve svém původním stavu. 'Vždycky, když sem vstupuji, připadám si, že procházím historií. Dýchá to tu zaseklými sedmdesátkami,' říká jeden ze středněvěkých cestujících.

Rekonstrukce přinese nejen estetické, ale i praktické změny, které ocení zejména starší cestující. 'V zimě je tu chladno a hala je nevlídná. Čekání na vlak tu není příjemné,' poznamenává seniorka, která pravidelně využívá místní lokálku.

S předchozími změnami v oblasti podchodu a nástupišť jsou cestující velmi spokojeni. 'Jsem moc ráda, že tu jsou výtahy. S kočárkem do schodů to nebylo nic příjemného,' usmívá se mladá maminka. Další z cestujících zase oceňují prodloužení podchodu do čtvrti Nová Klapý, což výrazně usnadnilo jejich každodenní cestování.

Celkové náklady na rekonstrukci nástupišť a vybudování bezbariérových přístupů se vyšplhaly na téměř 440 milionů korun. Očekává se, že nové modernizace vytvoří komfortnější a funkční prostředí pro všechny cestující.