KARLOVARSKO

Region: Zabezpečení škol vylepší také varovný systém (TV Západ)

„Je to mnohaletý projekt. Osm etap rovná se osm let, kdy postupně naše střední školy jsou zabezpečovány tak, aby byly zabezpečeny proti vstupu cizích osob, aby byl monitorován prostor jak uvnitř těch budov, tak v jejich okolí, zároveň i vstupní zařízení v podobě turniketů. Takže jdeme postupně. Teď jsme v osmé etapě, která by měla být poslední. Je to pět škol, které by měly být takto vybaveny,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Dočkat se tak má Integrovaná střední škola Cheb, První české gymnázium v Karlových Varech, Střední průmyslová škola Ostrov, Gymnázium Aš a Základní škola a střední škola Karlovy Vary, Vančurova. Dojde k technickému dohledu nad vylepšováním stávajících kamerových systémů, software či dohledových serverů. Pro realizaci této etapy je ve schváleném rozpočtu Odboru bezpečnosti a krizového řízení na letošní rok alokována částka 310 tisíc korun.

„Celý tento projekt od počátku je financován z rozpočtu Karlovarského kraje. Jsou to řádově vyšší stovky tisíc korun ročně,“ přiblížil hejtman. 

Novinkou v oblasti bezpečnosti má být Krajský svolávací systém, který pomocí sms zpráv bude informovat o možném nebezpečí v rámci vybraných oblastí či budov. 

„Který bude sloužit jak krajskému úřadu, tak všem příspěvkovým organizacím, zejména školám. Který doplní tyto, řekněme technická zařízení ve školách, ještě velmi operativním systémem, kdy při mimořádné události bude možné, aby všichni, kteří tu informaci mají dostat, ji dostali v řádu jednotek vteřin. Takže z našeho pohledu za velmi málo finančních prostředků dostaneme komplexní informační systém, který bude velmi flexibilní vůči našim potřebám,“ dodal Kulhánek. 

Systémy umí nejen kategorizovat příjemce, ale také poslat informaci či instrukce o dalším postupu. V současné době se uzavírá smlouva s jedním z operátorů na dva roky. Kraj chce zprovoznit službu s novým školním rokem.