ZLÍNSKO

Radnice ve Zlínském kraji chystají investice do sportovišť

V Chropyni se již dvacet let diskutuje o stavbě nové sportovní haly. Ačkoli letošní žádost o dotaci nebyla úspěšná, město svůj plán nevzdalo. „S dodavatelem stavby jsme již dohodnuti a vyspělá předprojektová fáze nám dává větší šance na získání dotace od Národní sportovní agentury,“ uvedl starosta Michal Vlasatý.

Nová hala, jejíž rozpočet je stanoven na maximálně sto milionů korun, má významně přispět k rozvoji místního sportovního areálu. Starosta Vlasatý plánuje dotaci kombinovat s úvěrem. Hala vznikne na místě bývalého házenkářského hřiště vedle koupaliště, budovy TJ Sokol a fotbalového hřiště. „Naším cílem je vytvořit moderní sportovní centrum, jehož součástí by byly i ubytovací kapacity pro sportovní kluby,“ dodal starosta.

Hulín by také rád zřídil kryté sportoviště, avšak naráží na finanční limity. „Letos se zaměřujeme na přeměnu sokolovny na kulturní centrum, což je pro nás finančně náročná investice,“ sdělil starosta Jaromír Říha. „O dotaci na sportovní halu budeme žádat až s hotovým projektem, což by mohlo trvat dva až tři roky,“ upřesnil.

Plánovaná hala v Hulíně má stát na pozemku vedle současného sportovního areálu, kde město již vyčlenilo parcelu. „Minulé vedení radnice plánovalo halu poblíž školy, ale tamní pozemek je příliš malý,“ vysvětlil starosta Říha.

Ve Valašském Meziříčí se připravuje nové sportoviště v podobě přístavby tělocvičny ke škole Křižná, která je s 650 žáky největší ve městě. Dosavadní tělocvična již kapacitně nestačí, proto se rozhodli propojit potřeby školy s potřebami místních sportovních klubů. „Tělocvična bude sloužit dopoledne žákům a odpoledne a večer sportovcům. Toto řešení je funkční a ekonomicky nejvýhodnější,“ řekl starosta Robert Stržínek.

Velké plány má také Kroměříž, kde by mohla za dva roky začít výstavba sportovní haly za přibližně 300 milionů korun. Nový objekt v Obvodové ulici, nedaleko plaveckého bazénu, bude určen pro míčové a taneční sporty. Rovněž v Rožnově pod Radhoštěm se plánují novinky – město hodlá zakoupit sportovní halu od soukromého majitele za 24 milionů korun a plánuje vytvořit multifunkční sportovní centrum.

Investice do sportovních staveb se v Zlínském kraji stávají prioritou, což podtrhuje vzrůstající potřebu moderních a multifunkčních zařízení pro sportovní i kulturní účely. Bez ohledu na překážky v podobě financí, pokračují města ve svých ambiciózních plánech s cílem zvýšit kvalitu života obyvatel a podpořit místní sportovní komunity.