ZLÍNSKO

Radnice ve Zlíně snižuje daň z nemovitosti o 30%

Radnice ve Zlíně oznámila výrazné snížení daně z nemovitosti pro příští rok. Poté, co letos došlo k dramatickému zvýšení, obyvatelé protestovali a podepisovali petice. Nová úprava sníží daň až o 30% oproti letošku. Radní schválili novelu a upravili daňové koeficienty, což ovlivní městský rozpočet.


Vedení města Zlína oznámilo další snížení daně z nemovitosti pro příští rok. V tomto roce se daň v některých lokalitách dramaticky zvýšila až sedmkrát, což vzbudilo výrazný nesouhlas mezi obyvateli. Lidé podepisovali petice, zúčastnili se zasedání zastupitelstva a dokonce demonstrovali na náměstí Míru. Revizi daně dnes schválili i zastupitelé.

Snížení je tentokrát výraznější než to, které zastupitelé schválili v červnu, kdy se jednalo o zhruba 16% oproti letošku. Po dnešní změně se daň sníží až o 30%. „S ohledem na to, že srovnatelní města letos daň z nemovitosti nebudou zvyšovat, rozhodli jsme se ji ještě více snížit. Tímto opatřením se daň v roce 2025 oproti roku 2024 sníží až o třetinu,“ potvrdil primátor Jiří Korec (ANO). „Město Zlín je jedinečné a chceme, aby bylo v rámci České republiky prezentováno pozitivně díky svým silným stránkám,“ dodal.

Vedení radnice nechce, aby město bylo prezentované negativně v médiích či mezi obyvateli, což se při posledních zvýšeních daní dělo často. Lidé, kteří podepisovali elektronickou petici za snížení daně, kritizovali navýšení místy velmi osobně a vulgárně.

Město Zlín tím pádem disponuje vyšší daní než Praha. Tento rok zavedlo místní koeficient, který je v průměru 2,6, přičemž nejvyšší je v centru. Navíc daňovou sazbu zvýšil i stát z 2 na 3,5. Spojení těchto koeficientů znamená, že v centru Zlína je daňová sazba aktuálně 10,15, což nemá ani střed Prahy. Obyvatelé v některých okrajových částech tak letos zaplatili za rodinný dům s pozemkem místo necelých tří tisíc korun více než 10 tisíc korun. Celkově se díky novým opatřením daň zvýšila o 290 milionů korun.

Radní schválili novelu vyhlášky o daňových koeficientech, která přinesla následující změny: pro centrum platí hodnota 2, pro místní části 1,6 a pro Salaš, Lhotku a Klečůvku 1,4. Průměrný koeficient tak klesne ze současných 2,6 na hodnotu 1,8. V centru Zlína bude součin koeficientů 7, což odpovídá úrovni jiných krajských měst. Celkový zlínský průměrný koeficient bude jen 6,3.

„Po tomto snížení místních koeficientů se příjmy města v příštích letech sníží přibližně o 67 milionů korun ročně oproti roku 2024,“ konstatoval ekonomický náměstek Miroslav Chalánek (ODS). „Navýšení daně z nemovitosti ze strany vlády nemůžeme ovlivnit, a navíc nepokrývá konsolidačním balíčkem snížený příjem města. Snížení tak jde čistě na vrub městského rozpočtu, což ovlivní priority jednotlivých projektů ve střednědobém plánu města,“ doplnil.

Město dřívější zvýšení daně obhajovalo tím, že se 15 let neměnila a bylo třeba nasbírat prostředky na údržbu a rozvoj města. Opozice kritizovala tento krok a navrhovala nižší nebo postupnější zvyšování. Bezpartijní zastupitel Pavel Sekula zorganizoval petici za snížení daně, kterou podepsalo téměř osm tisíc lidí. V červnu též svolal demonstraci, jíž se zúčastnilo kolem dvou set lidí a plánoval další na příští týden. Po současných změnách ji však již nebude svolávat. „Není proč dělat demonstraci, když politici vyšli vstříc lidem. Za obyvatele města Zlína jsem strašně rád. Bylo to pět měsíců práce,“ reagoval Sekula.