BUDĚJOVICKO

Přívoz přes Lužnici opět v provozu: turisté míří do Židovy strouhy!

Obnovení přívozu přes řeku Lužnici v Bechyni podporuje turistiku do Židovy strouhy. Převoz provozuje Roman Sušer ze Spolku pro řeku Lužnici, zatímco starosta Štěpán Ondřich z SNK-ED věří, že přispěje k rozvoji regionu. Přívoz je v současnosti dostupný pouze o víkendech, ale příští rok se plánuje provoz denně během letní sezóny.


„Veliké nadšení. Přívoz dorazil přesně ve chvíli, kdy jsme došli pod visutou lávku. Skvělý zážitek, pěkně jsme si popovídali cestou. Židova strouha to skutečně potřebuje,“ sdělila své dojmy Jana Pašková z Prahy.

Dříve tento přívoz sloužil především k přepravě mezi městem a vodáckým kempem. Nyní se převozník Roman Sušer ze Spolku pro řeku Lužnici rozhodl podpořit turistiku. „Přívoz dříve jezdil k bufetu v kempu, ale situace se mění a turistika je na vzestupu. Proto jsme se rozhodli vozit turisty do Židovy strouhy,“ vysvětluje Sušer.

Provoz je podle něj proměnlivý. „Někdy tu sedím a nikdo nejde, jindy přijdou dvě skupiny najednou. Je těžké to předvídat. Vytvoření rezervačního systému by bylo komplikované, takže vše necháváme náhodě, stejně jako to bylo dříve. Převozník prostě sedí a čeká,“ komentuje Sušer.

Starosta Bechyně Štěpán Ondřich ze SNK-ED vnímá přívoz pozitivně a věří, že pomůže rozvoji turistiky. „Židova strouha byla kdysi velmi oblíbená, natáčely se tam úžasné filmy, například Zlatí úhoři. Naším cílem je propagovat tento krásný kout přírody v rámci první certifikované pěší trasy kolem Lužnice,“ říká Ondřich.

Obnovený přívoz přes řeku Lužnici v Bechyni letos funguje pouze o víkendech. V příštím roce by měl být v provozu denně během letní sezóny.