BRNĚNSKO

Příprava tunel na Vinohradech zahájena

Silničáři v brněnské čtvrti Vinohrady zahájili přípravy na stavbu nového tunelu, který bude součástí městského okruhu. První fází je ražba průzkumné štoly. Práce začaly na rohu ulic Věstonická a Křtinská, kde bude vykopána hluboká šachta.


V brněnské čtvrti Vinohrady začínají silničáři s přípravou na stavbu dlouho očekávaného tunelu, který se stane důležitou součástí velkého městského okruhu. Tunel naváže na nedávno otevřenou estakádu přes Tomkovo náměstí a jeho dokončení je plánováno na rok 2032.

Stavbě tunelu předchází ražba průzkumné štoly, která bude základem budoucího tunelu. Dělníci již zahájili přípravné práce na místě budoucího vstupu do štoly, který se nachází na rohu ulic Věstonická a Křtinská. Do konce letošního roku se plánuje vykopání 27 metrů hluboké šachty, po jejímž dokončení v lednu začnou práce na samotné štole, jejíž délka bude téměř 1 kilometr.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se pro ražbu štoly rozhodlo kvůli složitým geologickým podmínkám. „Výsledky plánujeme postupně zahrnovat do dokumentace tak, abychom hned po dokončení dokázali požádat o stavební povolení,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl.

Stavba průzkumné štoly bude probíhat částečně za pomoci bagrů a částečně výbušnin, což si vyžádá zvýšenou opatrnost. Na šedesátku domů budou rozmístěna čidla a další senzory, které budou monitorovat pohyb budov a zajišťovat bezpečnost jejich obyvatel.

„Štola bude klíčovým místem celé stavby, nejen kvůli potřebě přepravit obrovské množství materiálu a stavebních strojů,“ sdělil ředitel Geotestu Lubomír Klímek, který má na starosti operace v této oblasti.

Práce na štoly jsou naplánované na tři roky a podle aktuálních odhadů by samotná stavba tunelu mohla začít v roce 2028. Celý proces má trvat čtyři roky, což znamená, že dokončení tunelu lze očekávat v roce 2032.

Brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl podtrhl důležitost projektu: „Tunel ve Vinohradech bude technicky i finančně náročný, ale je klíčovým krokem k vylepšení dopravní infrastruktury v Brně a Jihomoravském kraji.“

Ministr dopravy Martin Kupka se spolu s dalšími představiteli zúčastnil slavnostního zahájení stavby průzkumné štoly, čímž symbolicky odstartoval tento významný projekt.