PRAHA

Praha podala trestní oznámení v korupční kauze Dozimetr

Praha v souvislosti s kauzou Dozimetr podala trestní oznámení. Audity v pražském dopravním podniku (DPP) poukazují na korupční jednání, nehospodárné vynakládání prostředků a předražené zakázky. Tyto informace uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Auditoři zaměřili své kontroly na smlouvy uzavřené dopravním podnikem se společností Xanthus Servisní, společný podnik DPP a firmy Nové Holešovice a na smlouvy s firmou Akvo Praha, týkající se obnovy stanice metra Palmovka.

Kauza Dozimetr se točí kolem stíhání skupiny, v jejímž čele stojí podnikatel Michal Redl. Policie tvrdí, že tato skupina systematicky obsadila klíčové pozice v DPP, aby mohla ovlivňovat výběrová řízení na zakázky. Mezi obviněnými je rovněž bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček (dříve STAN) a bývalý finanční ředitel DPP Matej Augustín.

Po zásahu kriminalistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v červnu 2022 se pražské zastupitelstvo a rada rozhodly provést audity, které měly ověřit ekonomickou výhodnost smluv DPP. Podle Hofmana auditoři odhalili závažná zjištění naznačující korupci v podniku.

„Závažnost těchto zjištění v kontextu celé kauzy musí posoudit policie, nikoliv magistrát,“ uvedl Hofman. Auditoři stále dokončují hloubkový audit zakázek DPP z let 2014 až 2022.

Magistrát nechal prověřit také společný podnik Nové Holešovice kvůli podezření na propojení některých účastníků kauzy Dozimetr s plánovaným projektem výstavby v okolí stanice metra C Nádraží Holešovice. Podobně problematické byly i zakázky zadávané firmě Xanthus Servisní, které podle kritiků nebyly výhodné.

Policie v kauze Dozimetr loni v říjnu navrhla obžalovat jedenáct lidí, a to včetně obvinění za účast na organizované zločinecké skupině, přijímání úplatků, podplácení či legalizaci výnosů z trestné činnosti. Případ se týká nejen DPP, ale také Všeobecné zdravotní pojišťovny a zakázek Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.