PRAHA

Policie stíhá kuplíře z kauzy MARKÝZ

Policie vyšetřuje kauzu MARKÝZ zaměřenou na weby inzerující sexuální služby. Osm osob a jednu firmu stíhá za kuplířství. Podezřelý muž kontaktoval ženy přes inzeráty a dopouštěl se sexuálních trestných činů. Policie hledá další oběti a vyzývá je, aby se přihlásily vyšetřovatelům.


Pod krycím jménem MARKÝZ se rozběhla rozsáhlá policejní akce zaměřená na weby inzerující sexuální služby. Loni v říjnu začala centrála trestního stíhání stíhat osm osob a jednu firmu za kuplířství. „Kriminalisté NCOZ (Národní centrála proti organizovanému zločinu) vyšetřují muže, který aktivně vyhledával a kontaktoval ženy, vůči kterým se následně dopustil trestných činů v sexuální oblasti,“ oznámil nyní kriminalista Jaroslav Ibehej. Podrobnosti o právní kvalifikaci činu ani výši možného trestu zatím nesdělil.

Podezřelý zveřejňoval své inzeráty především na portálech „hyperinzerce.cz“ a „jenprace.cz“, používal přitom pseudonymy Pavel, Petr Doležal a Petr Čermák. Ženy, které odpovídaly jeho požadavkům, většinou obdržely pozvání do bytu v Praze 6. Kriminalisté již identifikovali a vyslechli několik žen, které se s obviněným mužem setkaly. Nicméně, vzhledem k dlouhodobosti jeho jednání a početnosti kontaktů je pravděpodobné, že se nepodařilo ztotožnit všechny poškozené ženy,“ uvedl mluvčí NCOZ.

Policie proto vyzvala ženy, které by mohly být obětmi tohoto muže, aby se přihlásily vyšetřovatelům na e-mail ncoz.o2@pcr.cz. Připomněla také, že zvlášť zranitelné oběti sexuálních deliktů mají právo na důvěrníka, který může být zároveň zmocněncem oběti. Ten oběť zastupuje během celého trestního řízení a může být přítomen během všech vyšetřovacích úkonů. „V případě zvlášť zranitelných obětí je tato právní pomoc poskytována bezplatně,“ dodal Ibehej.

Policejní centrálna rovněž žádá veřejnost o spolupráci při hledání dalších potenciálních poškozených, které se setkaly s podezřelým a mohly být jeho obětmi. „Kriminalisté pátrají po dalších poškozených ženách v souvislosti s případem s názvem MARKÝZ,“ vyzvala Policie ČR na svém oficiálním Twitteru. Bližší informace jsou dostupné na webové stránce policie.

Vyšetřování pokračuje a má za cíl objasnit všechny okolnosti případu a zajistit, aby všichni viníci byli zpravedlivě potrestáni.