PRAHA

Po nedbalostním požáru znovu otevřen obchodní dům v Benešově

Policisté v Benešově vyšetřovali případ požáru jako obecné ohrožení z nedbalosti. Po důkladné analýze kamerových záznamů a výslechů svědků však nebylo možné identifikovat osobu, která by požár založila, ať už nedbalostí nebo úmyslně. „Vzhledem k tomu, že se ze získaných kamerových záznamů, ani ze svědeckých výpovědí nepodařilo ustanovit osobu, která by požár založila, byl případ nakonec odložen,“ uvedla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Požár obchodního domu, který byl postaven v 70. letech minulého století ve Vnoučkově ulici, vypukl předloni 14. listopadu odpoledne. Plameny začaly v prodejně v prvním patře a rychle se rozšířily, což vedlo ke zničení dvou desítek obchodů v prvním a druhém patře.

Zásah hasičů byl mimořádně rozsáhlý a vyžadoval vyhlášení nejvyššího, tedy čtvrtého stupně poplachu. Záchranáři ošetřili pět lidí, mezi nimi tři hasiče. Hasičům se podařilo požár zlikvidovat až do ranních hodin následujícího dne. Původně se zvažovalo o demolici obchodního centra, tento krok však nebyl nakonec nutný.

Rekonstrukce vyhořelé budovy byla nákladná, její celková cena se vyšplhala na 136 milionů korun. Práce na obnově se postupně dokončovaly, a obchodní dům se začal otevírat pro veřejnost od května. Majitelem objektu je firma Benešov Shopping Mall, která se zabývá provozem obchodního centra.

Projekt rekonstrukce byl mimořádně významný a náročný, vzhledem k rozsahu škod a důležitosti místa pro místní komunitu. „S dokončením rekonstrukce počítáme v tomto měsíci,“ uvedl zástupce investora. Obnovené obchodní centrum je důležitým krokem k navrácení života do této části Benešova.