PLZEŇSKO

Plzeň podpoří sportovní akce, stavby i kluby

Přes 800 tisíc korun rozdělí město Plzeň mezi pořadatele sportovních akcí v rámci programu Podpora sportovních akcí na území města Plzně pro rok 2024. Poskytnutí neinvestičních dotací schválili plzeňští zastupitelé.


„Naším cílem je rozpohybovat děti i dospělé, nabídnout široké veřejnosti v Plzni sportovní akce, které je budou bavit a zároveň mají možnost potkávat sportovce na regionální i na mezinárodní úrovni,“ popsal Tomáš Morávek, radní města Plzně pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy.

Finance ve výši 801 100 korun město Plzeň rozdělí mezi 11 subjektů. „Třeba nezisková organizace Lenox obdrží dotaci ve výši 150 tisíc korun na projekt Pilsen Powerchair Open 2024, tedy inovativní událost, která si klade za cíl podpořit integraci a sociální začlenění osob s tělesným postižením specifickou formou florbalu, přizpůsobenou hráčům na vozíčku,“ informoval radní Morávek.

Doplnil také, že například Jachetní klub Plzeň dostane celkem 38 tisíc korun na pořádání jachtařských závodů na Velkém boleveckém rybníce. Město podpoří rovněž Plzeňský malý fotbal, TJ Lokomotivu Plzeň, Český svaz házené, TJ Slavoj Plzeň, Post Bellum, Ba Grizzlies Plzeň, FbC Plzeň, SK Petřín Plzeň a DHC Plzeň.

Město Plzeň podpoří sportovní kluby i organizátory sportovních akcí

Zastupitelé města Plzně na svém zasedání vzali na vědomí informativní zprávu, v níž jsou představeny dva dotační programy v oblasti sportu pro rok 2025. Ty na svém zářijovém jednání schválila Rada města Plzně. Jedná se o dotační tituly na rekonstrukci, výstavbu a rozvoj sportovních zařízení a také podporu sportovních akcí. Z rozpočtu Odboru sportu Magistrátu města Plzně je na ně vyčleněno celkem 13 milionů korun. 

Rekonstrukce, výstavba a rozvoj sportovních zařízení, areálů a související infrastruktury na území města Plzně  

„Smyslem programu je podpořit zejména ty neziskové subjekty, které mají omezenou možnost získat finance z vlastních zdrojů a jež svými aktivitami zajišťují aktivní využití volného času našich občanů, především dětí a mládeže. Naším cílem je podpořit kluby, aby měli možnost zvelebovat své prostředí tak, aby se členům i trenérům lépe sportovalo, a mohli tímto rozšiřovat své členské základny,“ přiblížil radní města Plzně pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy Tomáš Morávek. 

Na tento dotační titul je alokována částka ve výši 10 milionů. Maximální výše dotace jednomu subjektu může činit 1 milion korun, přičemž nutnou podmínkou jejího poskytnutí je finanční spoluúčast žadatele nebo jiného třetího subjektu zajištěná žadatelem ve výši minimálně 20 procent. Žádosti lze podat od 1. do 16. prosince 2024 prostřednictvím aplikace dotace.plzen.eu.

Podpora sportovních akcí na území města Plzně pro rok 2025

Město Plzeň také pomůže sportovním klubům při pořádání sportovních akcí. V rámci programu Podpora sportovních akcí na území města Plzně mohou subjekty podávat žádosti od 1. prosince 2024 do 29. srpna 2025, rovněž prostřednictvím aplikace e-dotace. Mezi organizátory těchto akcí město rozdělí minimálně tři miliony korun. 

 „Tímto programem chceme podpořit zejména neziskové organizace, které pořádají sportovní akce na území města Plzně a zajišťují tak aktivní využití volného času nejen dětí a mládeže, ale i sportovních nadšenců, kteří mají možnost se na akcích potkávat, “ sdělil radní Tomáš Morávek. 

Dotační titul rozděluje žadatele na tři kategorie podle regionálního, národního a mezinárodního rozměru akce. Přičemž minimální částka činí 10 tisíc korun a maximální podle jednotlivých kategorií 50, 100 respektive 250 tisíc korun.