ÚSTECKO

Plány na lávku přes Labe mezi Lovosicemi a Píšťany se znovu odkládají kvůli sporu o cenu pozemku

Lovosická radnice čelí dalšímu odkladu ve výstavbě lávky pro pěší a cyklisty mezi Lovosicemi a Píšťany. Zastupitelé odmítli cenu za pozemek potřebný pro stavbu, protože majitelka požaduje téměř desetinásobek původní částky. Radnice se nyní pokusí o nové jednání.


Přemostění Labe lávkou mezi Lovosicemi a Píšťany, které lovosická radnice připravuje již od roku 2008, se opět odkládá. Důvodem je neshoda ohledně ceny pozemku potřebného pro stavbu lávky. Majitelka pozemku totiž nyní požaduje téměř desetinásobek původní částky, což zastupitelé města odmítli.

Lovosická radnice plánovala, že lávka začne na lovosické straně u kavárny Zámeček, kde měla vzniknout nájezdní rampa s napojením na stávající cyklostezku. Lávka měla pokračovat přes Havraní ostrov a končit nedaleko přívozu na píšťanské straně Labe. Již v roce 2021 byla dokončena projektová dokumentace a získána stavební povolení. Bohužel však nebyla uzavřena smlouva o odkupu pozemku, protože tehdejší vedení města nechalo propadnout smlouvu o smlouvě budoucí z roku 2018.

Město se nyní pokusí o nové jednání s majitelkou pozemku, aby se dohodly na přijatelnějších podmínkách. Pokud se podaří dosáhnout dohody, bude nutné obnovit již jednou získaná stanoviska dotčených orgánů. Radnice věří, že tato stanoviska opět získá bez problémů.

Odhadovaná investice do lávky pro pěší a cyklisty se pohybuje v rozmezí 100 až 150 milionů korun. Město by mělo přispět maximálně dvacetiprocentní spoluúčastí. Radnice plánuje požádat o dotaci ze státního fondu dopravy a infrastruktury, což by mohlo pokrýt až 90 % nákladů. Lávka by byla součástí páteřní Labské cyklotrasy, jedné z nejnavštěvovanějších cyklotras v republice, což zvyšuje šanci na získání dotace.

I přes opakované odklady a komplikace zůstává radnice odhodlaná projekt lávky přes Labe uskutečnit a hledat řešení, která umožní jeho realizaci.