PARDUBICKO

Pardubické letiště v rekordní ztrátě 41,4 mil. Kč

Společnost East Bohemian Airport (EBA), provozující pardubické letiště, zaznamenala za minulý rok ztrátu 41,4 milionu korun, což je o 10 milionů více než předchozí rok.


Společnost East Bohemian Airport (EBA), která provozuje mezinárodní letiště v Pardubicích, uzavřela minulý rok se ztrátou 41,4 milionu korun. To je o více než 10 milionů korun více oproti předchozímu roku, kdy ztráta činila 30,8 milionu korun.

V rámci zlepšení finanční situace letiště se Pardubice a Pardubický kraj, kteří jsou vlastníky společnosti EBA, rozhodli pro další zvýšení základního kapitálu. K tomu došlo již několikrát, například v lednu 2007, kdy se kapitál zvýšil o 13,8 milionu korun. Letos na jaře politická koalice schválila navýšení o dalších 20 milionů korun. Avšak schválení této finanční injekce nebylo snadné. 'Z materiálů nebylo jasné, zda prostředky půjdou na pokrytí ztrát nebo na investice, což vedlo k odložení schválení,' uvedl opoziční zastupitel za ODS Karel Haas.

Navzdory odporu některých zastupitelů, jako je Dominik Bečka z Pirátů, kteří opakovaně žádali o odpovědi, kdy letiště začne generovat zisk, byla finanční injekce nakonec schválena. Ředitel letiště Ivan Čech připustil, že nemůže předpovědět přesný okamžik, kdy se letiště dostane do zisku.

Podle vedení společnosti EBA byla celková ekonomická ztráta způsobena především vysokými cenami energií, rostoucími cenami dodavatelských služeb a kurzovými ztrátami. 'Letiště je součástí služeb, které město poskytuje občanům, podobně jako hromadná doprava, která je také dotována,' vysvětlil náměstek primátora René Živný.

Minulý rok letiště odbavilo 596 charterových letů, které operovala firma Smartwings, a 128 pravidelných letů do Alicante, které prováděla společnost Ryanair. Celkem se jednalo o 99 302 cestujících na charterových letech a 22 815 cestujících na pravidelných linkách. V oblasti všeobecného letectví bylo zaznamenáno 388 letů, zatímco nákladní cargo přeprava se omezila na pouhé tři lety.

Průměrný počet zaměstnanců společnosti se v roce 2023 zvýšil na 36, což je o dva více než v předchozím roce. Firma také využívala sezonní brigádníky pro své operace.

Přestože letiště Pardubice není ziskovým projektem, očekává se, že tento rok by mohl být rekordním. Odkázal na to náměstek primátora Jan Hrabal z ANO, podle kterého by letiště mohlo letos odbavit více než 184 tisíc cestujících, což by překonalo rekord z roku 2013.

Navíc společnost EBA plánuje dostavbu terminálu Jana Kašpara, otevřeného v roce 2018. Očekává se, že terminál získá druhé nadzemní podlaží. K pokrytí nákladů, odhadovaných na 80 milionů korun, společnost plánuje prodat nepotřebné budovy původního terminálu. Na letišti by měl také vzniknout nový soukromý hangár.