KARLOVARSKO

Ostrov: Město řeší kyberbezpečnost a Portál občana (TV Západ)

Rada města Ostrova vybrala dodavatele Portálu občana, který by měl oproti současným stránkám nabídnout řadu nových možností pro pohodlnější vyřizování nejrůznějších životních situací. Webový portál za 1,5 milionu korun je jednou součástí většího projektu „Rozvoj služeb eGovernmentu města Ostrov“.


„Tento portál umožní občanům podstatně méně navštěvovat Městský úřad a všechny věci, které jdou digitálně vyřídit, vyřizovat z pohodlí domova, včetně plateb, včetně žádostí i včetně kontroly stavu, v jakém jsou jejich řízení a podobné věci,“ uvedl místostarosta Ostrova Jiří Netrh.

Do nového portálu se bude moci občan přihlásit podobně jako do národních portálů přes svou identitu, ať už bankovní nebo datovou schránku. Stránky by měly začít fungovat od února příštího roku. 

Z Národního plánu obnovy pak Ostrov bude financovat další projekt za více než 26 milionů korun v rámci posílení kyberbezpečnosti. Tím by měla být naplněna celoevropská směrnice o kybernetické bezpečnosti na zvýšení odolnosti veřejných organizací proti útokům po síti.

„To se týká nejen Městského úřadu, ale i jeho organizací jako škol, příspěvkových organizací a to i souvisí s napojením škol na náš systém, na naši optiku a na veškerý veškerý software. A ta bezpečnost, security v této době internetová je důležitá. Jsou na to nové zákony. Je tam velký tlak, aby osobní data a všechny tyto věci byly pod kontrolou. Takže to je nějaká nutnost a je to tak správně,“ dodal Netrh.

Kromě povinných subjektů, jakými jsou základní školy nebo příspěvkové organizace, se v Ostrově rozhodli připojit do bezpečnějšího systému také všechny mateřské školy.