ÚSTECKO

Osecké koupaliště uzavřeno kvůli nevyhovující kvalitě vody

Osecké koupaliště čelí problému s kvalitou vody, způsobenému sinicemi. Nyní hledá řešení včetně přechodu na kategorii „umělé koupaliště“, což by umožnilo chlorování vody, nebo aplikaci čistících bakterií.


Osecko zažívá první vážný problém s kvalitou vody ve svém koupališti od roku 2019, kdy hygienici začali pravidelně monitorovat jeho stav. Dosavadní chemické čištění vody není povolené pro přírodní koupaliště, čímž se Osek ocitl v komplikované situaci. Starosta Václav Krtek z uskupení Osek všem se proto intenzivně snaží najít vhodné řešení.

Dne 10. července se budou na oseckém koupališti konat jednání s hygieniky, kde budou projednávány podmínky pro možný přesun do kategorie „umělé koupaliště“. Pokud se podaří koupaliště přesunout do této kategorie, bude možné začít s úpravou vody pomocí chlóru, což by mohlo výrazně zlepšit její kvalitu.

Město současně čeká na povolení pro aplikaci čistících bakterií, které by rovněž mohly přispět k lepší kvalitě vody. „Snažíme se najít co nejlepší řešení pro naše obyvatele i návštěvníky koupaliště,“ uvedl starosta Václav Krtek. Je jasné, že radnice dělá vše možné pro to, aby situaci co nejdříve vyřešila.

Zhoršenou kvalitu vody způsobenou sinicemi hlásí hygienici také na dalších místech v regionu. Jedním z nich je jezero Chmelař u Úštěku. Výskyt sinic může způsobit zdravotní problémy, a proto jsou preventivní opatření a monitoring kvality vody nezbytné.

Zdraví obyvatel a návštěvníků je pro město Osek prioritou. Kromě dlouhodobých řešení, jako je přechod na umělé koupaliště nebo aplikace čistících bakterií, město pravidelně informuje veřejnost o aktuálním stavu vody a doporučení hygieniků.

Vše nasvědčuje tomu, že současné problémy s kvalitou vody budou vyřešeny, jakmile se podaří získat potřebná povolení a realizovat navrhovaná opatření. Do té doby je však důležité, aby občané dbali na doporučení města a hygieniků.