HRADECKO

Opočno: 32 nových bytů rozebráno, čekací listina se plní

V Opočně se otevřelo 32 nových bytů různého typu od garsonier po třípokojové byty, většina s lodžií nebo terasou. Počet zájemců byl dvakrát vyšší než kapacita, všechny byty jsou již přidělené. Město přijímá žádosti dále a zařadí je na čekací listinu.


V nedávno renovovaných domech v Opočně se otevřelo celkem 32 bytových jednotek. Nabídka zahrnovala různé typy bytů, od malých garsonek až po větší dvou a třípokojové byty, přičemž většina z nich disponuje lodžií nebo terasou. Případní zájemci se mohli hlásit již od února tohoto roku.

S ohledem na snahu přilákat nové obyvatele, zejména mladé rodiny, nebylo podávání žádostí omezeno žádnými specifickými podmínkami. O byty se tak mohli ucházet nejen obyvatelé Opočna, ale také lidé z okolních obcí.

Zájem o bydlení byl ohromný. Městský úřad hlásí, že všechny byty jsou již přidělené a nájemníci se nastěhují v průběhu léta. Podle tajemnice městského úřadu Renáty Černé byl počet zájemců už na jaře dvakrát vyšší než dostupná kapacita. „Sociální a bytová komise vybírala z bohatého počtu uchazečů, přičemž upřednostňovala ty nejvhodnější kandidáty pro uzavření nájemní smlouvy,“ uvedla Černá.

V současné době eviduje město minimálně deset dalších zájemců v pořadníku. Požadavky na přidělení bytu se hodnotily zejména z hlediska ekonomické a sociální situace žadatelů. Vzhledem k tomu, že se nejedná o sociální byty, měli přednost uchazeči schopní pravidelně splácet nájemné.

Co se týče nájemného, město stanovilo jednotnou sazbu 130 korun za metr čtvereční. Nájemné v malých garsonkách se tedy pohybuje kolem 4 500 korun měsíčně, zatímco ve větších bytech nájemníci zaplatí až 9 000 korun.

I přes plnou kapacitu mohou lidé nadále podávat žádosti o přidělení bytu. Město je v případě splnění základních podmínek zařadí na čekací listinu. Renáta Černá vysvětlila, že město bude postupně obměňovat nájemníky nejen v těchto nových bytových domech, ale i v dalších městských bytových jednotkách.

Žádosti lze podávat prostřednictvím formuláře dostupného na webových stránkách města Opočna. Přihlášku je možné vyplnit i osobně na městském úřadě.