VYSOČINA

Omezení na silnici 38: Začíná rekonstrukce za 150 mil. Kč

Řidiče na silnici 38 mezi Havlíčkovým Brodem a Golčovým Jeníkovem čekají další omezení kvůli rekonstrukci úseku mezi Skuhrovem a Habry. Opravy začnou 30. září a do konce roku se opraví cca 20 % úseku. Během prací proběhne kyvadlový provoz.


Řidiči projíždějící po silnici 38 mezi Havlíčkovým Brodem a Golčovým Jeníkovem nyní trpí v kolonách způsobených opravami mostů. Bohužel, čeká je další stres. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž oznámilo zahájení další etapy oprav mezi Skuhrovem a Habry. Práce začnou v pondělí.

'Dne 30. září zahájíme opravu takřka devítikilometrového úseku silnice 38 mezi Skuhrovem a městem Habry. Práce jsou rozfázovány do dvou stavebních sezon, přičemž v letošním roce plánujeme opravit okolo dvaceti procent,' sdělil Jiří Veselý, regionální mluvčí ŘSD pro Kraj Vysočina.

Úsek, který ve své délce měří přesně 8 952 metrů, začíná v Habrech u mostu přes Sázavskou ulici a končí křižovatkou u čerpací stanice na jihu Skuhrova.

Silnice 38 patří k nejfrekventovanějším cestám na Vysočině. Prochází tudy tranzitní doprava mezi východní částí Středočeského kraje a dálnicí D1, a také dálková doprava směřující do Polska. Podle posledního sčítání projede tímto úsekem každý den až deset tisíc vozidel, třetina z nich jsou nákladní auta a kamiony.

Diagnostický průzkum, který si ŘSD nechalo vypracovat, odhalil celou řadu závad. „Odhalili jsme porušení vozovky hloubkovou korozí, mozaikové a podélné trhliny, vyjeté koleje, výtluky a časté vysprávky,' uvedl Veselý.

Silničáři plánují kompletní výměnu povrchu vozovky včetně podkladní vrstvy. Práce začnou odfrézováním vrchní vrstvy do hloubky šestnácti centimetrů. Dokončený úsek bude mít nový povrch a upravené krajnice.

Rekonstrukce se však neobejde bez omezení. „Opravy budou probíhat po částech dlouhých 800 až 900 metrů. Letos plánujeme opravit dvě části, zbytek dokončíme příští rok,' popsal Veselý.

V místech oprav bude fungovat kyvadlový provoz řízený semafory, což si od řidičů vyžádá značné trpělivosti. Zdržení může dosáhnout až desítek minut v závislosti na hustotě provozu. Řidiči si odpočinou jen v zimě, od listopadu do března, kdy je plánovaná technologická přestávka.

Dlouhé minuty strávené v kolonách jsou pro řidiče na této silnici již známým trápením kvůli opravám mostů u Skuhrova a Kámene. „Most u Kámene plánujeme uvést do provozu v polovině října. Opravený most včetně 320 metrů silnice mezi Skuhrovem a Olešnou by měl být hotov již 1. října,' upřesnil mluvčí ŘSD.

Řidiče tato dopravní omezení zvedají ze sedadel. Často sdílejí své frustrace na sociálních sítích. „Minule jsem tam čekal třicet minut, jsem rád že v Brodě už nebydlím,' komentoval jeden z uživatelů.

Řidiči se radí, jak se místu vyhnout. Mnozí volí trasy přes Veselý Žďár, Lučici, Tis a na silnici 38 najíždí až před Habry.

Složitá situace na silnici 38 nekončí jen těmito opravami. Další omezení najdeme v Havlíčkově Brodě, kde je stále uzavřena Lidická ulice. Pracuje se i na kruhovém objezdu u napojení jihovýchodního obchvatu Havlíčkova Brodu. Doprava je zde řízena kyvadlově kvůli stavbě protihlukové zdi blízko Květnova. Nedávno skončilo omezení pod dálnicí D1, kde ŘSD vybudovalo kruhový objezd.

Opravy úseku mezi Skuhrovem a Habry realizují společnosti Porr a Silnice Čáslav. Cena zakázky činí 150 milionů korun bez DPH. Práce by měly být dokončeny začátkem léta příštího roku.