OLOMOUCKO

Olympijské hry v Paříži 2024

Hry 33. olympiády už klepou na dveře. Slavnostní zahajovací ceremoniál je naplánovaný na 26. července 2024 a sady medailí se budou rozdávat až do 11. srpna, a to i v nových sportovních disciplínách.


Olympiáda se do Paříže vrací po rovných stech letech. V roce 1924 toto město hostilo zimní olympijské hry. Od těch posledních letních, které hostilo Tokio, ji přitom poprvé dělí pouze tři roky. Hry 32. olympiády se kvůli pandemii Covid-19 totiž přesouvaly z roku 2020 na rok 2021. 

Francouzská metropole a její okolí budou svědkem předávání celkem 329 sad medailí. Ty budou během 19 dnů rozdány v celkem 32 sportech, přičemž je tu jeden, který uvidíme úplně poprvé. K vidění budou klasické sporty, jakými jsou třeba atletika, fotbal nebo plavání, stejně jako v těch, které byly k vidění poprvé v Tokiu. Opět se tak můžete těšit na skateboarding, surfing a sportovní lezení. Naopak některé sporty na olympiádě budou chybět. V Paříži se nebude soutěžit v karate ani v baseballu a softbalu, které si vzhledem k popularitě v zemi vybrali do programu minulé olympiády japonští pořadatelé.

Nové sporty na olympiádě 2024

Úplnou premiéru si pod pěti kruhy odbude breakdance. Tento tanec s akrobatickými prvky vznikl před více než padesáti lety ve Spojených státech amerických. Postupně získal i rysy sportu a soutěžní podobu. Domácí fanoušci se přitom mohou těšit na medailové žně. Vedle Američanů jsou totiž právě Francouzi těmi, kdo tvoří největší část světové špičky. Taneční prvky jako headspin nebo windmill se už před šesti lety objevily na olympiádě dětí a mládeže, ovšem na "dospělácké" akci budou k vidění úplně poprvé. České barvy však v této sportovní disciplíně neuvidíme.

Z českého pohledu ještě zajímavější pak bude cyklistika. BMX freestyle se sice pod pěti kruhy objevil už před třemi roky, ovšem většina Čechů jej poprvé zaregistruje až letos. Právě v této disciplíně totiž máme horké želízko v ohni. Teprve osmnáctiletá Iveta Miculyčová vloni naprosto šokovala, když v Krakově vyhrála Evropské hry. Tím se jednoznačně přihlásila do boje o jednu z olympijských medailí.

Její souboj se skateparkem a úchvatné akrobatické prvky můžete sledovat v úterý 30. července 2024 od 13:25. Právě v tento čas začíná olympijský BMX freestyle. Konkurence ve sportu, který vznikl v 60. letech v Kalifornii při motokrosovém hnutí, ale bude tvrdá. Na dvacetipalcových kolech dominují především Američanky, Japonky, Číňanky nebo Francouzky. Mladičká Češka tak spíše než k favoritkám patří k nadějím. Nás, sportovní fanoušky ale v klidu určitě nenechá.

A kdo by chtěl u olympiády zažívat ještě větší emoce, ten si samozřejmě může vsadit, třeba právě na úspěch Ivety Miculčové, nebo na jiné olympijské sporty, podle vlastního vkusu. Nabídka sázkových kanceláří před olympijskými hrami bobtná, a vybrat tu správnou tak není nic snadného. My doporučujeme například sázkovou kancelář Kingsbet.  

Proč? U této nové české sázkové kanceláře můžete využít i analýzy umělé inteligence nebo Bet Mentora, který vám připraví tipy na sázení téměř na míru. Navíc se tu můžete zúčastnit třeba i tipovací soutěže zdarma. Pokud už se na největší sportovní událost roku těšíte jako malé děti, díky Kingsbet si ji můžete užít ještě o několik úrovní intenzivněji. Nezapomeňte ani na zcela nové sporty, kterými můžete obohatit svůj repertoár a jejichž rozvoj můžete podpořit tím, že je budete sledovat. Příjemnou zábavu!