OLOMOUCKO

Olomoucký kraj investuje 20 milionů do obnovy kulturních domů

Olomoucké hejtmanství přispěje 20 miliony korun na rekonstrukci kulturního domu v Zábřehu. Projekt iniciovaný krajským radním Janem Žůrkem má modernizovat kulturní domy a zlepšit dostupnost kultury.


Na rekonstrukci zábřežského kulturního domu přispěje olomoucké hejtmanství částkou 20 milionů korun. Tato investice je součástí širšího plánu, který má za cíl modernizovat kulturní domy v celém kraji, aby každý obyvatel mohl snadno a cenově dostupně navštěvovat kulturní akce.

„Chceme, aby kultura byla dostupná nejen geograficky, ale i cenově,“ uvedl krajský radní Jan Žůrek ze Spojenců, který je jedním z hlavních iniciátorů tohoto projektu. Jeho vizí je vytvořit síť moderních kulturních domů v každé obci s rozšířenou působností, které by odpovídaly standardům 21. století.

Tyto kulturní domy by měly být schopné hostit divadelní představení, moderní cirkus, hudební koncerty a další kulturní akce pro dostatečně velký počet návštěvníků. „Naše základní myšlenka je, že každý kulturní dům by měl splňovat všechny parametry současné doby,“ vysvětlil Žůrek.

Radní kraje již schválili finanční podporu pro první tři kulturní domy. Zábřeh obdrží dvacetimilionovou dotaci, stejnou částku získají také Jeseník a Uničov. Tímto krokem se začíná realizace ambiciózního plánu, který by měl postupně zahrnout i další obce.

Kraj provedl průzkum, aby posoudil stav kulturních zařízení v regionu. Díky tomu mohou být finanční prostředky na modernizaci zajištěny i v dalších rozpočtových obdobích, což umožní plnit dlouhodobý cíl zlepšení kulturní infrastruktury.

Rekonstrukce kulturního domu v Zábřehu je už v plném proudu. „Práce pokračují podle plánu, a věříme, že po dokončení bude kulturní dům splňovat všechny moderní požadavky,“ uvedl ředitel kulturního domu Zdeněk David.