OLOMOUCKO

Olomoucké školy sbíraly mobily - ZŠ Heyrovského nejúspěšnější

V dubnu letošního roku nosili žáci olomouckých základních škol staré a vyřazené mobilní telefony. Podle mluvčí olomouckého magistrátu Radky Štědré se do sběrové akce s názvem 'Odlož mobil ve škole' zapojilo téměř dvacet škol.

„Počet vybraných přístrojů nás šokoval. Chtěli jsme upozornit na správné způsoby sběru a recyklace vysloužilých elektrozařízení, která stále řada lidí nesprávně odhazuje do smíšeného komunálního odpadu,“ sdělil náměstek olomouckého primátora Otakar Štěpán Bačák. Sběr zařízení má zajistit odbornou recyklaci, využití na náhradní díly a správnou likvidaci osobních dat.

„Řada surovin z recyklovaných přístrojů bude vrácena zpět do oběhu, čímž se sníží potřeba jejich nové výroby nebo těžby,“ poznamenala mluvčí Radka Štědrá. V českých domácnostech se podle odhadů stále nachází miliony nefunkčních mobilů, které lidé nevyužívají a schovávají často i mnoho let.

Mezi odevzdanými telefony byly i přístroje, které se již téměř třicet let nevyrábějí, nebo modely, které ve své době vydržely bez nabíjení i několik dní, jak popsal zástupce společnosti ASEKOL Viktor Hýbl. Tento projekt připravila spolu s hejtmanstvím právě společnost ASEKOL.

Žáci základních škol, kteří se do akce zapojili, mohli získat hodnotné ceny. Tři žáci si odnesli nové značkové mobilní telefony a bezdrátová sluchátka. Soutěž zorganizoval odbor městské zeleně a odpadového hospodářství magistrátu ve spolupráci s ASEKOL.

Nejvíce starých mobilů na jednoho žáka přinesli žáci ze základní školy na Čajkovského ulici, kde každý ze 150 žáků v průměru přinesl více než 2,5 mobilních telefonů. Na druhém místě se umístila základní škola Petřkova, kde průměr činil 1,24 telefonu na žáka, a třetí místo obsadila církevní základní škola Německého řádu s průměrem 1,1 telefonu na žáka. Výjimečně také byli oceněni žáci základních škol Řezníčkova a Komenium.

Školy si rozdělily odměny v celkové výši 40 tisíc korun. Dalších 10 tisíc korun získala základní škola Heyrovského, kde bylo vybráno nejvíce telefonů ze všech zapojených škol – celkem 596 přístrojů. Všichni žáci, kteří ke svému telefonu připojili kontaktní údaje, měli také šanci vyhrát v losovací soutěži.

Zcela nový značkový telefon získal žák 1. třídy základní školy Stupkova Petr Bak. Na značková sluchátka se mohou těšit Kryštof Lebeda ze 3.C na základní škole Hálkova a Ondřej Dokládal, žák 5.B na základní škole Řezníčkova.

„Hlavní výhra v podobě nového telefonu byla motivací zejména pro žáky z prvního stupně, kteří prohledali šuplíky doma či u prarodičů a vysloužilé přístroje odevzdali,“ uvedla Ludmila Baláková, zástupkyně ředitele základní školy Heyrovského.

Podobné akce se konaly i v knihovnách a sběr telefonů se nyní přesunul na střední školy a další místa v celém kraji.