OLOMOUCKO

Olomoucká nemocnice zavádí technologii na proměnu infekčního odpadu v palivo

Fakultní nemocnice v Olomouci zavádí inovační zařízení pro bezpečnou likvidaci infekčního odpadu, který bude po sterilizaci a dekontaminaci použit jako palivo v přerovské teplárně. Technologie zvládne až 900 tun odpadu ročně a přispěje k ekologickému a úspornému nakládání s odpadem.


Fakultní nemocnice v Olomouci uvedla do provozu inovativní zařízení, které umožňuje bezpečnou likvidaci infekčního odpadu přímo v nemocničním areálu. Tento odpad, po jeho sterilizaci a dekontaminaci, najde své nové využití v přerovské teplárně, kde poslouží jako palivo.

Nemocnice denně produkuje obrovské množství infekčního materiálu, například injekčních jehel, stříkaček a jednorázových plášťů. Nová sterilizační linka je schopna zpracovat až 900 tun tohoto odpadu ročně a zbavit ho nebezpečných látek.

Tato technologie je jediná svého druhu v České republice. Zařízení nacházející se v bývalé spalovně v Olomouci již žádný odpad nepálí. Namísto toho jej sterilizuje, drtí a uvolňuje od jeho infekčních vlastností.

Proces dekontaminace zahrnuje sterilizaci nebezpečného zdravotnického odpadu za pomoci páry a intenzivního promíchávání. Marek Šarlej ze společnosti Damaris Solutions podrobně popsal celý postup.

Odpad se sbírá dvakrát denně bez jakéhokoliv kontaktu s personálem. Podle Otakara Véna, projektového manažera Veolia ČR, zařízení dokáže zpracovat až 360 kilogramů odpadu za hodinu.

Ekonomický náměstek FN Olomouc Tomáš Uvízl zdůraznil význam této technologie pro nemocnici, která umožňuje ekologicky a úsporně likvidovat infekční odpad.

Dekontaminovaný odpad je následně přepravován do přerovské teplárny, kde se používá jako palivo v kotli na tuhá alternativní paliva. Podle Véna takto vznikne přibližně deset terajoulů tepla pro místní obyvatele.

Nemocnice uzavřela s Veolia ČR osmiletý kontrakt, který nemocnici přinese celkové příjmy přes třicet milionů korun.

Tento revoluční projekt je dalším krokem k udržitelnému nakládání s odpadem a ukazuje cestu pro další nemocnice v rámci České republiky.