OLOMOUCKO

Olomouc sjednocuje divadlo a filharmonii: úspora 11 miliónů ročně

Město Olomouc sloučí Moravské divadlo a Moravskou filharmonii do jedné příspěvkové organizace, což ušetří 11 milionů korun ročně. Investice zvýší o 8 milionů, bez propouštění. Plán schválilo zastupitelstvo, realizace od ledna. Odboráři filharmonie mají obavy.


Sloučení Moravského divadla Olomouc (MDO) a Moravské filharmonie Olomouc (MFO) do jedné příspěvkové organizace přinese městu v příštím roce úsporu přibližně 11 milionů korun. Podle primátorova náměstka Viktora Ticháka (Piráti) budou zároveň investice do obou institucí navýšeny o osm milionů korun. O plánu na sloučení rozhodlo městské zastupitelstvo v červnu, nové uspořádání začne platit od 1. ledna příštího roku. Proti fúzi se však postavili odboráři z filharmonie, kteří varují před negativními dopady.

„Když jsme připravovali rozpočet na příští rok, zjistili jsme, že díky společnému fungování divadla a filharmonie můžeme ušetřit skoro jedenáct milionů korun. Tyto prostředky byly letos čerpány z prodlouženého příspěvku. Navrhujeme také navýšení investičního fondu o osm milionů korun, což podpoří další rozvoj,' uvedl náměstek Tichák.

Radnice v létě vyhlásila výběrové řízení na ředitelku či ředitele nové příspěvkové organizace, které má skončit 20. září. Přihlášky posoudí komise složená z odborníků, koaličních i opozičních zástupců a zástupců divadelních odborů. Výsledek výběru by měl být znám na přelomu října a listopadu. Město současně připravuje organizační strukturu nové organizace.

„Konečnou podobu, která se bude realizovat postupně v následujících letech, samozřejmě určí nové vedení. Mohu ale ujistit, že k žádnému propouštění v souvislosti s restrukturalizací k 1. lednu 2025 nedojde,' dodal Tichák. Po sloučení zůstanou zachovány oba orchestry.

Radní se pro fúzi rozhodli na základě ekonomických analýz, které doporučily sloučení jako nejlepší způsob k dosažení úspor a efektivního provozu. Současná sezona by neměla být plánovaným sloučením nijak ovlivněna.

„Chceme, aby sezona proběhla tak, jak jsou diváci zvyklí, a aby si nadále užívali skvělé výkony naší filharmonie a našeho divadla,' uvedl ředitel divadla David Gerneš, který sloučení připravuje.

Obavy z dopadu fúze na aktuální sezonu nemá ani ředitel filharmonie Jonáš Harman. Program sezony, která bude trvat do poloviny května příštího roku, by neměl být ovlivněn. „Klíčová bude především role nového managementu, který vznikne na základě probíhajícího výběrového řízení,' dodal Harman.

Olomoucký kraj tak pokračuje v procesu, který by měl přinést finanční úspory i větší efektivitu v chodu dvou významných kulturních institucí.