OLOMOUCKO

Olomouc čekají rozsáhlá dopravní omezení až do konce roku

V Olomouci a okolí se chystají rozsáhlá dopravní omezení kvůli rekonstrukcím silnic a křižovatek. Klíčové uzavírky se dotknou ulic jako Brněnská, Hraniční a Velkomoravská, zpomalí provoz a omezí průjezd městem. Další práce proběhnou v Přerově a Hanušovicích. Omezení potrvají až do konce roku.


V krajském městě čeká řidiče výrazná omezení kvůli uzavření průtahu, které se dotknou také oblasti na severu kraje. V Olomouci se šoféři setkávají s dopravními omezeními při průjezdu městem ve směrech na Brno a Ostravu, která postupně přibývají. Kvůli rozsáhlé opravě podchodu pod Brněnskou ulicí je doprava u tramvajové zastávky Pionýrská svedena do pravých jízdních pruhů. Letní období město využívá i k rekonstrukci semaforů na třech křižovatkách v Hraniční ulici.

Semafory přestaly fungovat na křižovatkách s Brněnskou a Čajkovského ulicí a tento úsek bude pro osobní dopravu do konce srpna uzavřen. Průjezd v rovině ulic bude zachován, takže řidiči projedou po zmíněných ulicích přímo. Stavba křížení by měla být dokončena do Vánoc. Od září bude spodní část Hraniční ulice průjezdná a práce se přesunou na křižovatku s Okružní a I.P. Pavlova, kde vznikne nová světelná křižovatka.

Od počátku září do konce listopadu bude uzavřena křižovatka u vodojemu ve směru ulice I.P. Pavlova, ale směr Hraniční-Okružní zůstane přístupný. V minulosti se zvažovala i varianta výstavby kruhového objezdu, avšak z důvodu nedostatečného prostoru vzhledem k silnému provozu nebyl tento návrh schválen. Investice v lokalitě za více než 51 milionů korun má přinést koordinovaný pohyb.

V červnu začala tříměsíční omezení ve Velkomoravské ulici, způsobená rekonstrukcí křižovatky, pracemi v části Schweitzerovy ulice a opravou veřejného osvětlení. Velkomoravskou ulicí projede denně asi 40 tisíc aut, proto je zde provoz v jednom pruhu v důsledku umístění náhradního přechodu. Následně dojde k výměně povrchu silnice, kterou zajistí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). V srpnu chtějí opravu provádět s celkovou uzávěrou, podobně jako loni na Foerstrové ulici.

V Přerově jsou kvůli rekonstrukci kanalizace neprůjezdné ulice Husova a Kramářova u vlakového nádraží. Práce zde budou probíhat po částech, přičemž chodníky, místní komunikace i krajské silnice budou přerušeny. Objízdné trasy nejsou stanoveny a uzávěra potrvá až do 15. listopadu.

Na severu regionu si musí řidiči dávat pozor, protože v Hanušovicích nebude průjezdná klíčová křižovatka ulic Hlavní a Pražská od 12. do 25. srpna. Objízdné trasy povedou mimo město a budou platit i pro místní obyvatele. Firma potřebuje k položení nového asfaltu plnou uzávěru silničního provozu. Uzávěrka je naplánovaná tak, aby nezasáhla začátek školního roku, kdy je provoz největší.

Plánovaná rekonstrukce je součástí krajské investice, která začala již na jaře uzavřením průtahu městem ze severu na jih. Uzavírka zmíněné křižovatky včetně mostu přes Moravu ovlivní i spojení ze západu na východ. Obyvatelé budou moci parkovat ve městě na určených parkovištích a pro ty, kteří přijíždějí z Králík nebo Starého Města, bude připravena provizorní parkovací plocha v areálu bývalého Moravolenu.

Další velké akce čekají na výběrová řízení, která přinesou konkrétní odpovědi ohledně termínů zahájení. Přibližně na konci léta by mohly začít práce na silnici první třídy číslo 46 v Olomouci v úseku Chválkovická - Týneček. Další opravy jsou plánovány na stejnou silnici ve Šternberku na začátku podzimu. Může dojít i k teoretickému přesunu prací na dálnici D35 Litovel - Křelov do roku 2025.

Přehled uzavírek:
OLOMOUC
Schweitzerova (2. etapa) 1. 7. – 25. 8.: úplná uzavírka
Hraniční, I. P. Pavlova – Okružní 30. 7. – 31. 8.: úplná uzavírka křižovatky
Hraniční – Čajkovského 31. 8. – 30. 9.: částečná uzavírka
Hraniční v úseku mezi Čajkovského a I. P. Pavlova 30. 9. – 29. 12.: úplná uzavírka křižovatky
Velkomoravská 17. 8. – 1. 9.: úplná uzavírka
PŘEROV
Ulice Husova a Kramářova 15. 7. – 15. 11.: úplná uzavírka
HANUŠOVICE
Křižovatka Hlavní a Pražská 12. 8. – 25. 8.: úplná uzavírka.

```