PLZEŇSKO

Od začátku roku zemřelo na silnicích kraje deset motorkářů

Od začátku roku do konce srpna evidují policisté z celkového počtu 3 182 dopravních nehod 188 nehod s účastí motocyklistů. K úternímu dni si pak v deseti případech dopravní nehody vyžádaly ty nejzávažnější následky – lidské životy.


Deset motocyklistů bohužel zraněním podlehlo, dalších 19 jich bylo těžce zraněno a 160 utrpělo lehké zranění. Z uvedených deseti smrtelných nehod pak v šesti případech byli řidiči motocyklů v pozici poškozených, ve zbylých čtyřech se mělo jednat o jejich pochybení. Z dosavadních statistik dopravních nehod tedy vyplývá, že tragické události, které skončily smrtí motocyklisty, nezavinili větší měrou tito řidiči sami. "Za velmi tragické dny považujeme minulý víkend a toto úterý, kdy na silnicích v našem kraji došlo ke třem tragickým dopravním nehodám, při kterých zemřeli 3 motocyklisté," říká policejní mluvčí Hana Kroftová. 

Ač se motorkářská sezóna pomalu blíží ke konci, pořád milovníci těchto strojů vyjíždějí  na silnice, které mohou být vzhledem k počasí v určitých místech nevyzpytatelné. "Proto nabádáme, zda by nebylo s ohledem na vlastní zdraví i životy ale i ostatních účastníků silničního provozu vhodné zvážit, aby milovníci jedné stopy své stroje zazimovali a vyjížďky a cestování ponechali až na příští sezónu," uvádí Kroftová.

Také s ohledem na statistická data od začátku letošního roku, která jsou velmi neuspokojivá, zejména pak za poslední dny, pak policisté nabádají, pokud se motocyklisté stále vydávají do silničního provozu, aby byli velmi opatrní, předvídaví, dodržovali pravidla a nespoléhali na svou přednost.

Pamatujte, že jako řidič motocyklu nemáte k dispozici airbagy ani bezpečnostní pásy, ve vysoké rychlosti se zužuje periferní vidění a jednostopé vozidlo má mnohem delší brzdnou dráhu.

Nezapomínejte, že s přicházejícím podzimním obdobím se na silnicích vyskytuje opadané listí, které může klouzat jako ledovka, na vozovce mohou být shozené větve silným větrem. Pamatujte také na to, že na podzim vzrůstá i aktivita lesní zvěře, kdy takové nečekané setkání je mnohem pravděpodobnější oproti letnímu období.

Policisté připomínají několik doporučení:

- Zvyšte opatrnost, pokud je na vozovce spadané listí, olejové skvrny, tramvajové nebo železniční koleje, dilatační spáry na mostech, pokud povrch vozovky tvoří dlažební kostky, jsou na vozovce různé nerovnosti jako např. výtluky, vyjeté koleje apod. Dávat si pozor je nutné i na vodorovném dopravním značení, které je kluzké zvlášť za deště.

- Pozor na slepé úhly ve zpětných zrcátkách musí dávat nejen motocyklista, ale také řidič osobního vozidla.

- Při předjíždění dávejte pozor na zpětné zrcátko automobilu (pokud motocyklista nevidí zpětné zrcátko automobilu, jeho řidič nevidí motocyklistu).

- Při předjíždění automobilu mějte dostatečný boční odstup od automobilu (pozor na vystupujícího řidiče z vozidla, nebo nečekané odbočování apod.).

-  Předjíždějte vozidla zleva (předjíždění zprava většina řidičů automobilů nečeká).

-  Zbytečně neriskujte a nepředjíždějte v nepřehledných místech, v zatáčkách apod. je nebezpečný a  zbytečný hazard.