OLOMOUCKO

Ocenění pro Červený kostel. Klenot Olomouce v novém kabátě!

Červený kostel může oslavovat svůj úspěch. Tento významný olomoucký symbol byl oceněn Cenou města Olomouce za Počin roku 2023, což je prestižní uznání udělované městem za mimořádné projekty a činy, jež významně přispívají k rozvoji města.

Tento historický kostel, který spadá pod správu Vědecké knihovny a je ve vlastnictví Olomouckého kraje, se po nákladné rekonstrukci stal novou kulturní dominantou města. O relizaci obnovy se zasloužila řada odborníků, kteří se podíleli na projektu a administraci, což bylo podmíněno nemalým finančním úsilím.

Hejtman Olomouckého kraje, Josef Suchánek, poděkoval všem zainteresovaným: „Je to zásluha lidí, kteří provedli rekonstrukci, připravovali projekty a řešili administrativní záležitosti. Díky jejich práci je Červený kostel opět místem setkávání a kulturních zážitků.“

Vedení hejtmanství bylo hlavním investorem celé rekonstrukce, jež trvala přibližně dva roky a celkové náklady se vyšplhaly na 170 miliónů korun. Značná část těchto nákladů byla hrazena z evropských dotací prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury, které pokryly téměř 133 milionů korun z celkové sumy.

Před rekonstrukcí sloužil Červený kostel jako sklad knih, nyní je však přetvářen na multifunkční prostor pro kulturní a společenské akce. Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury, k tomu dodává: „Červený kostel obohacuje Olomouc o důležité místo pro pořádání kulturních a společenských akcí. Již zde proběhlo mnoho událostí a další jsou v plánu.“

Ceny města Olomouce jsou udělovány pravidelně, a to za účelem vyzdvihnutí významných osobností a projektů, které napomáhají k rozvoji města a zvyšují jeho prestiž. Červený kostel se tak stal dalším oceněným projektem, který přispívá k bohatší kulturní nabídce a společenskému životu města.