BUDĚJOVICKO

Obnova kašny na Žižkově náměstí: Praskliny a barevné opravy za 335 tisíc

Na Žižkově náměstí probíhají intenzivní restaurátorské práce na historické kašně, která si přes svůj zdánlivě dobrý stav již žádá opravy. Luboš Dvořák, mluvčí města Tábor, upozorňuje na detaily, které prozrazují opotřebení kašny. „I když se kašna na první pohled nejeví jako poškozená, při bližším pohledu jsou viditelné pukliny, nerovnosti a nečistoty,“ uvedl Dvořák, a dodal, že kašna aktuálně neprotéká, ale potenciální problém se může v brzké době objevit.

O obnovu kašny se postaral restaurátor Vojtěch Mach Žižka, který se specializuje na konzervaci historických památek. „Momentálně dokončuji barevné opravy tmelu, aby co nejvíce odpovídal původnímu kameni. Nejdříve jsme upravili tvar tmelu a nyní provádíme barevnou retuš,“ vysvětlil Žižka při práci s pigmentovou barvou.

Do restaurátorských prací se zapojila i akademická sochařka Martina Viková, která se soustředila na středový sloup se sochou rytíře Rolanda. „Upravila jsem poslední části sochy a dokončila opravy prasklin na spodní části,“ sdělila Viková.

Práce nejsou omezeny pouze na samotnou kašnu. Restaurátoři se zaměří také na kamenné schody, které kompenzují svažitý terén náměstí, a zkontrolují těsnost nádrže. „Plánujeme kašnu naplnit vodou, abychom zjistili, jestli někde neprosakuje. Pokud by došlo k úniku vody, provedeme další opravy, i když věřím, že by vše mělo být v pořádku,“ dodal Žižka.

Celkové náklady na obnovu kašny jsou vyčísleny na 335 tisíc korun. Práce na revitalizaci by měly být dokončeny do začátku letních prázdnin, což umožní místním obyvatelům a návštěvníkům města Tábor obdivovat historický symbol v novém lesku.