LIBERECKO

Nový platební portál v Libereckém kraji: Snadné placení poplatků z domova!

Nový platební portál v Libereckém kraji, vyvinutý ve spolupráci s Agenturou regionálního rozvoje, umožňuje občanům pohodlně platit poplatky za svoz odpadu a za psy z domova. Portál, testovaný v Kunraticích u Frýdlantu, využívá 44 obcí.


Novým krokem k modernizaci a zjednodušení platebních procesů v Libereckém kraji je spuštění inovativního platebního portálu. Tento portál, který vyvinul Liberecký kraj spolu s Agenturou regionálního rozvoje, umožní občanům platit poplatky za svoz odpadu či za psy pohodlně z domova. Portál zatím využívá 44 obcí, včetně Kunratic u Frýdlantu, kde byl systém testován od začátku léta 2024.

Pro malé vesnice znamená tento portál významný krok kupředu, protože občané už nebudou muset navštěvovat obecní úřad kvůli placení poplatků. Jakmile občan vyplní své osobní údaje na portálu, systém mu automaticky vypočítá přesnou částku k zaplacení. Toto usnadnění vítá mimo jiné i nezávislý starosta Kunratic, Milan Götz.

Součástí portálu je webová stránka Platebniportallk.cz, kde občané mohou zadáním názvu své obce zjistit výše poplatků. Mohou si zvolit, zda chtějí uhradit roční nebo pololetní poplatek za svoz odpadu, nebo za psa. Po zadání těchto údajů se zobrazí odpovídající suma a příslušný způsob platby, kterým mohou občané zaplatit.

Krajská správa má v plánu rozšířit funkčnost portálu o další možnosti plateb, což by mohlo ještě více usnadnit platební procesy pro občany. Během zkušební doby na letošní léto portál už prospěl nejen Kunraticím, ale také například městu Doksy, kde byl systém rovněž testován.