BRNĚNSKO

Nový nájezd na D2 v Pavlovicích - lepší doprava a ekonomika

Město Velké Pavlovice bude mít nový přístup na dálnici D2 směrem do Brna a na Slovensko, což zlepší dopravu a ekonomické možnosti regionu. Projekt, podpořený Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD), oživuje plán starý 15 let.


Řidiči z více než třítisícových Velkých Pavlovic a okolních obcí budou mít brzy nový rychlý přístup na dálnici D2 směrem do Brna nebo na Slovensko. Tato myšlenka byla oživena po patnácti letech a získala podporu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Starosta Velkých Pavlovic, Petr Hasil, uvedl, že nové napojení zajistí rychlejší dopravu do Brna a rozšíří pracovní možnosti pro občany celého regionu. „Pro turismus i místní podnikání by to byl významný přínos, a navíc to odlehčí dopravní situaci v Hustopečích a Starovičkách,“ dodal.

### Nové napojení přinese pohodlí a ekonomické přínosy

Starostka Hustopečí, Hana Potměšilová, potvrzuje dlouholeté čekání města na nový dálniční nájezd kvůli přetížení krajské silnice 425. „Častější možnosti sjezdu a nájezdu na D2 by výrazně ulehčily obcím vedle dálnice,“ řekla Potměšilová.

Vinaři z Velkých Pavlovic, sdružení do spolku Víno z Velkých Pavlovic, také slyší na ekonomický přínos projektu. Martin Zborovský z Vinařství V & M Zborovský si slibuje zvýšení obratu díky snadnějšímu přístupu zákazníků. „Denně máme otevřenou vinotéku a každé vylepšení dopravy nám může přinést více návštěvníků,“ komentoval.

### Realizace a plánování

ŘSD nyní hledá zhotovitele nové studie, která prověří a optimalizuje technické řešení z roku 2009. Podle mluvčího ŘSD bude tato studie rozhodující pro další postup a odhaduje, že by výstavba mohla být dokončena do sedmi let. „Záměr musí nejdříve odsouhlasit centrální komise ministerstva dopravy,“ dodala.

Plánované napojení na dálnici se objeví zhruba na pětatřicátém kilometru dálnice v místě dnešního křížení se silnicí 421. Podle Aleny Knotkové z krajského úřadu bude pro mimoúrovňovou křižovatku vymezena plocha o poloměru 400 metrů. Odhadované náklady se pohybují ve stovkách milionů korun.

### Reakce obcí a jejich obyvatel

Kromě Velkých Pavlovic přinese investice také výhody obyvatelům sousedních obcí, jako jsou Bořetice, Vrbice, Kobylí a Zaječí. Starosta Zaječí Jan Grmela uvádí, že v současnosti cesta k nejbližšímu dálničnímu nájezdu trvá téměř stejně dlouho jako následná jízda do Brna. „Napojení urychlí dopravu a zlepší komfort cestování,“ řekl.

### Obavy z nárůstu dopravy

Obyvatelé některých obcí se obávají nárůstu dopravy, nicméně starosta Grmela tyto obavy částečně vyvrací s tím, že přes Zaječí již dnes jezdí mnoho kamionů mířících na Mikulov a do Rakouska. Starosta Hasil souhlasí a dodává, že výrazné zhoršení situace neočekává.

Nicméně ve Velkých Němčicích, které leží v blízkosti dálnice D2, a také na silnici 425 je situace již nyní problematická kvůli nadměrnému zatížení kamiony. „Bez obchvatu bychom nový dálniční nájezd nechtěli,“ uvedl starosta Velkých Němčic Pavel Nápravných.

Přestože je nový dálniční nájezd z Velkých Pavlovic očekáván s nadějí na zlepšení dopravní situace a posílení ekonomiky regionu, budou muset místní obyvatelé i vedení obcí pečlivě sledovat jeho dopady a možná řešení pro případné zvýšení dopravního zatížení.