HRADECKO

Nová Paka: Rekonstrukce cukrářských dílen za 14 milionů

Vedení Střední školy gastronomie a služeb Nová Paka dokončilo rekonstrukci cukrářských dílen v Havlově ulici. Budova je kompletně zateplená a díky stavebním úpravám půdy se rozšířily prostory, které žáci mohou využívat. Celý projekt vyšel na 14 milionů korun.

Slavnostního otevření rekonstruované budovy cukrářských dílen se zúčastnili náměstci hejtmana Martina Berdychová a Arnošt Štěpánek.

„Cukráře z Nové Paky zná už celý svět, jen z letošní Světové olympiády kuchařů a cukrářů ve Stuttgartu přivezli zlatou a stříbrnou medaili. Královéhradecký kraj velmi rád podpořil rekonstrukci zdejších dílen, aby se žáci mohli vzdělávat v moderním prostředí, které je navíc ekonomicky výhodné na provoz,“ uvedl náměstek pro školství Arnošt Štěpánek.

Během projektu prošla budova kompletním zateplením. Řemeslníci vyměnili všechna okna, dveře i otopnou soustavu včetně kotlů. Nevyužívanou půdu, sloužící do té doby jako příležitostné odkladiště nevyužívaných věcí, přestavěli na novou denní místnost pro žáky. Součástí stavebních prací byla i úprava vstupního prostoru pro žáky a vybudování rampy pro bezbariérový vstup do celého objektu.

Rekonstrukce vyšla na 14 milionů korun, část byla hrazena z Národního plánu obnovy a větší část kofinancoval Královéhradecký kraj. Celý projekt administrovalo Centrum investic, rozvoje a inovací.

V současném období škola nabízí šest oborů vzdělání s výučním listem (Cukrář, Pekař, Kuchař-číšník, Výrobce potravin – Sladovník pivovarník, Krejčí a Truhlář) a jeden obor vzdělání s maturitní zkouškou (Hotelnictví) a nástavbový obor s maturitní zkouškou Podnikání.

Od roku 2008 se škola úspěšně zapojuje do účasti na světových soutěžích cukrářů a kuchařů (Světová olympiáda kuchařů a cukrářů a Světový pohár kuchařů a cukrářů), kde dosud získala 25 medailí (10 zlatých, 6 stříbrných a 9 bronzových).